Politică externă

Blair ii intinde o mana lui Chirac

26.10.2005, 18:56 15

Premierul britanic Tony Blair va incerca in cadrul reuniunii informale a liderilor europeni care va avea loc maine la Hampton Court langa Londra sa repare relatiile cu Franta, intr-un demers menit sa duca la un compromis in privinta bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013 si crearea consen-sului in privinta necesitatii reformelor economice la nivel comunitar.

In cadrul Consiliului European din luna iunie, Tony Blair si Jacques Chirac s-au aflat pe pozitii radical diferite in ceea ce priveste repartitia fondurilor comunitare, premierul britanic insistand pentru sporirea fondurilor pentru educatie si cercetare si reducerea celor destinate agriculturii, in timp ce Jacques Chirac a cerut Marii Britanii renuntarea la rabatul pe care il primeste inapoi de la bugetul comunitar sau stabilirea unui plafon fix al acestuia.

Blair a lasat sa se inteleaga ca succesul presedintiei britanice a Consiliului European depinde de obtinerea suportului francez pentru adoptarea bugetului comunitar. Pentru a obtine bunavointa francezilor, Marea Britanie a anuntat ca va sprijini o initiativa a Comisiei Europene de constituire a unui fond "de ajustare la presiunile globa-lizarii" menit sa sustina recalificarea muncitorilor care isi pierd locurile de munca ca urmare a unei restruc-turari corporatiste semnificative.

Blair spera ca aceasta initiativa, care se bucura de sustinerea francezilor, va fi agreata si de ceilalti lideri europeni la reuniunea de la Hampton Court, in ciuda faptului ca doi contributori neti la bugetul comunitar, Olanda si Suedia, si-au anun-tat deja scepticismul in privinta constituirii unui astfel de fond.

De asemenea, oficialii britanici au aratat ca summit-ul de la Hampton Court va aborda si alte teme care preocupa Parisul precum gestiona-rea globalizarii, rolul universitatilor si necesitatea mentinerii resurselor energetice. Printre liderii europeni invitati la Hampton Court se va afla si presedintele Basescu.

Surse din prejma cabinetului bri-tanic au admis ca obtinerea unui sprijin cat mai larg pentru proiectele britanice de reforma economica de inspiratie neoliberala va fi imposibila in conditiile opozitiei Pari-sului, a sindicatelor si a multor politicieni de stanga. Desigur, oficialii francezi au dat de inteles ca o astfel de initiativa este pe placul lor, insa au reamintit ca acest gest nu va fi suficient pentru a calma disensiunile franco-britanice.

De curand Parisul si-a manifestat indignarea fata de demersurile comisarului european pentru co-mert, britanicul Peter Mandelson, un colaborator apropiat al lui Blair si, de altfel, unul din artizanii "nou-lui laburism", in legatura cu nego-cierile pentru incheierea unui acord general de liber schimb.

Mandelson este acuzat de catre francezi ca este gata sa abandoneze interesele fermierilor europeni pentru a vedea incheiat acordul de la Doha privitor la regimul comertului mondial.

Demersul britanic se pare ca se bucura si de sustinerea presedin-telui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acesta a avut o intrevedere cu Blair la Londra la inceputul saptamanii unde subiectul principal l-a constituit apropiata reuniune informala a liderilor europeni. Cu aceasta ocazie, pre-mierul Tony Blair a reamintit provocarile pe care UE le intampina ca urmare a globalizarii si a cresterii competitiei nord-americane si asiatice.

"Fara a crea locuri de munca si prosperitate, nu vom putea putea finanta in mod corespunzator sistemul solidaritatii sociale pe care il dorim", a spus Blair. In ton cu remarcele liderului britanic, un raport al Comisiei Europene inaintat catre Parlamentul European precizeaza de asemenea necesitatea ca "Europa sa se reformeze si sa-si modernizeze politicile pentru a-si putea apara valorile".

Insa liderul britanic nu-si opreste ofensiva aici, ci va incerca sa obtina si consimtamantul parlamentarilor europeni pentru proiectele sale de reforma, in acest sens urmand sa sutina azi un discurs la Strasbourg pentru a respinge criticile celor care considera ca Uniunea a devenit "o conspiratie a marilor afaceri", asa cum se exprima un oficial britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO