Politică externă

Britanicii amana votul

03.06.2005, 20:05 11

Rezultatele referendumului din Olanda si Franta, care au aratat o opozitie ferma a cetatenilor acestor state fata de Constitutia Uniunii Europene, au creat o unda de soc care a ajuns pana in Marea Britanie, unde se asteapta ca votul sa fie amanat.

Marea Britanie preia, in iulie, presedintia rotativa a Uniunii, iar premierul Tony Blair va ajunge seful UE, pozitie din care va putea influenta evolutiile viitoare.

Jack Straw, ministrul de externe al Marii Britanii, a declarat ca tara sa va respecta votul covarsitor impotriva constitutiei dat de olandezi. Luni el va face o declaratie in Camera Comunelor unde se asteapta sa vina cu propunerea de a se intarzia organizarea referendumului in Insula. Si alti ministri britanici au opinat, dupa aflarea deznodamantului in Olanda, ca nu poate fi organizat un referendum in Marea Britanie in acest context.

Tony Blair, primul-ministru britanic, va organiza consultari de urgenta cu liderii UE asupra crizei votului, care va constitui principala problema pe care trebuie sa o depaseasca organizatia in timpul perioadei de sase luni in care britanicii se vor afla la conducerea Uniunii.

Premierul a fost avertizat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, asupra unei actiuni unilaterale inainte de summitul care va avea loc pe 16 iunie la Bruxelles. Unii lideri europeni fac inca presiuni pentru ca procesul de ratificare sa continue, dar Blair crede ca mai important este sa fie implementate reforme in economiile UE, inainte de a se proceda la reformarea institutiilor.

Aliatii lui Blair spun ca Blair este hotarat sa transforme presedintia britanica a Uniunii intr-o cruciada personala in urma careia sa scoata Europa din criza politica in care se afla. El si-a exprimat raspicat intentia de a se confrunta cu presedintele francez Jacques Chirac pe tema necesitatii reformelor economice in UE. La inceputul acestei saptamani Chirac a tinut un discurs in fata cetatenilor francezi in care explica faptul ca nu va accepta reformele economice "anglo-saxone". Faptul ca Tratatul european a fost considerat mult prea liberal de catre francezi pare sa fi fost motivul principal pentru care electoratul din Hexagon a spus "nu" constitutiei.

Sustinatorii campaniei impotriva tratatului din Marea Britanie au transmis un mesaj liderilor europeni prin care solicita acestora sa "respecte actul democratic" si sa abandoneze ideea implementarii constitutiei "pe usa din spate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO