Politică externă

Britanicii se tem ca vor fi invadati de romani si bulgari

16.05.2006, 00:00 13

Guvernul britanic este presat sa modifice legislatia privind imigratia deoarece studii recente arata ca piata muncii locale nu va putea absorbi numarul de muncitori romani si bulgari care vor asalta Marea Britanie dupa aderare.

Aproximativ 300.000 de romani si bulgari vor merge sa munceasca in Marea Britanie pana la sfarsitul lui 2008 daca guvernul britanic va mentine politica actuala in ceea ce priveste imigratia, titreaza publicatia britanica The Daily Telegraph citand concluziile unui raport realizat de catre grupul de lobby Migrationwatch.

Organizatia recomanda o deschidere treptata a pietei muncii, traversarea unei "perioade de tranzitie" de la momentul aderarii Romaniei si Bulgariei si momentul in care se va permite accesul nelimitat pe piata muncii cetatenilor din aceste doua tari. Marea Britanie ar trebui sa creeze o noua legislatie privind imigratia si sa tina sub con-trol numarul muncitorilor care vor veni in Anglia timp de cativa ani, deoarece se asteapta "un val masiv de imigranti", este de parere Migrationwatch. Cei 300.000 de muncitori ar putea ajunge in Marea Britanie in primele 20 de luni de la aderare, programata la 1 ianuarie 2007. Sir Andrew Green, presedintele Migrationwatch, a subliniat ca ar fi "esential" ca guvernul de la Londra sa nu deschida piata muncii complet inainte ca alte state importante ale Uniunii Europene sa-si exprime intentiile vis-?-vis de aceasta chestiune.

"Sosirea unui numar mare de romani si bulgari pe teritoriul britanic este foarte probabila daca Marea Britanie se va numara printre putinele state membre UE care vor permite accesul nelimitat pe piata muncii", a afirmat Green.

Presedintele organizatiei a mai adaugat ca "in momentul in care s-a produs cel mai recent val de aderare, acum doi ani, guvernul a estimat ca numarul imigrantilor va fi intre 5.000 si 13.000. Insa in perioada mai 2004 - decembrie 2005 s-au depus nu mai putin de 345.000 de dosare de aplicare la Centrul pentru inscriere al muncitorilor, toate venite din partea muncitorilor din tarile proaspat integrate in UE."

Conform statisticilor detinute de catre Migrationwatch, 76% dintre englezi vor ca guvernul sa impuna o limita imigratiei, convinsi fiind ca saracia din Romania si Bulgaria va fi un factor care ii va impinge pe muncitori inspre state ca Marea Britanie care permit liberalizarea totala a pietei muncii.

"Populatia realizeaza ca nu putem absorbi forta de munca nelimitata in aceasta mica insula inghesuita", a spus Sir Andrew Green.

Liberalizarea pietei muncii reprezinta unul dintre cele mai importante obiective din strategia si tratatele de dezvoltare ale Uniunii Europene. UE incurajeaza ridicarea restrictiilor si a impus chiar un termen limita statelor care inca nu au facut acest lucru, 1 mai 2006. Acest termen a expirat, iar state ca Germania, Italia, Olanda, Austria si Franta amana luarea acestei decizii. Marea Britanie insa a aplicat aceasta masura inca de acum doi ani, iar conform unor studii efectuate in Marea Britanie de catre fundatia John Rowntree, angajatorii au obtinut beneficii de pe urma fluxului de forta de munca din centrul si estul Europei, dupa extinderea UE, acesti muncitori ocupand un numar de locuri lasate vacante de catre britanici din cauza salariului scazut. Mai mult, Comisia Europeana a publicat recent un raport care evidentia faptul ca infuzia de forta de munca de pe pietele statelor care au aderat in 2004 a contribuit substantial la revigorarea economiilor din Marea Britanie, Suedia si Irlanda.

Se pare insa ca ingrijorarea a crescut in peninsula privind impactul pe care acest aflux de muncitori il va avea asupra pietei locale. Lipsa unui consens in ceea ce priveste politica liberei circulatii a fortei de munca ar putea submina unul dintre principiile de baza ale Uniunii Europene si ar putea polariza constructia europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO