Politică externă

Bush a numit in Irak un nou administratotr civil, expert antitero

08.05.2003, 00:00 9

Presedintele american George W. Bush George W. Bush a anuntat, numirea lui Paul Bremer, diplomat de cariera si expert in lupta antiterorista, in functia de emisar prezidential si  sef al administratiei civile interimare a Irakului.
Fost diplomat si coordonatorul oficiliului de combatere a terorismului in cadrul departamentului de stat, Bremer va coordona o echipa din care va face parte si actualul administrator din Irak, generalul american in retragere Jay Garner. Bremer va avea autoritate asupra activitatii de reconstructie a Irakului, in cadrul efortului Casei Albe de a trece de la o administratie militara a tarii la una civila.
"Este un om cu o enorma experienta", a declarat, la Casa Alba, presedintele Bush  la finalul unei intrevederi  cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld si cu Bremer. Bremer, expert in lupta antiterorista si fost consultant la Kissinger Associates, i se va subordona direct secretarului Apararii, Donald Rumsfeld, si va superviza activitatea generalului Jay Garner, care a preluat initial activitatea de reconstructie a Irakului. Bremer are 61 de ani, si 23 de ani de experienta in diplomatie. El a lucrat a lucrat in subordinea a sase secretari de Stat. Numirea sa in functie a beneifciat de sprijinul secretarului  Apararii, Donald Rumsfeld. Cu toate acestea, ea este considerata de presa americana o victorie a secretarului de stat Colin Powell. In ultima vreme, intre Departamentul de Stat si Pentagon au a avut mai multe dispute legate de administrarea Irakului. Powell doreste o administrare civila in vreme ce oficiali ai Pentagonul, in frunte cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, au insistat ca proiectul de reconstructie sa ramana sub control militar.   Autoritatile au anuntat ca sarcina lui Bremer va fi de conditiile pentru constituirea unui guvern interimar si organizarea de alegeri libere in Irak. Presedintele Bush spera, de asemenea, ca,  numind un civil ca administrator, sa acesta sa obtina sprijinul unor tari sceptice fata de coordonarea de catre Pentagon a operatilor in Irak.
Jay Garner, director al Oficiului pentru Reconstructie si Asistenta Umanitara, va raspunde in continuare de elaborarea politicii, refacerea sistemului de comunicatii si servicii publice, precum si de imbunatatirea infrastructurii rutiere si a sistemului educational. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO