Politică externă

Bush avertizeaza: aceasta campanie nu va fi una a jumatatilor de masura

21.03.2003, 00:00 11

Razboiul impotriva Irakului a inceput, ieri dimineata, in zori. Trei serii de raiduri aeriene au lovit mai multe tinte aflate la periferia Bagdadului. Sirenele de alarma au rascolit linistea orasului la ora  4.35 ora Romaniei iar primele explozii s-au facut auzite, cateva minute mai tarziu. La o jumatate de ora, o a doua serie de lovituri a vizat sud-estul Bagdadului iar o a treia a lovit, in zori, acelasi sector. In atac, SUA au folosit aproximativ 40 de rachete de croaziera Tomahawk lansate de pe sase nave de lupta americane aflate in Marea Rosie si in Golful Persic, dintre care doua submarine. In paralel, bombe de mare precizie au fost lansate de avioane militare F-117 Nighthawks si de bombardiere invizibile. Potrivit unor surse militare, cele sase nave participante la operatiune sunt crucisatoarele USS Cowpens si Bunker Hill, distrugatoarele Milius si Donald Cook si submarinele Cheyenne si Montpelier Locotenentul Whit DeLoach, adaugand ca acestea se afla in Orientul Mijlociu.
Nava Donald Cook, care face parte din clasa cea mai moderna de distrugatoare, trecuse recent din Mediterana in Marea Rosie, impreuna cu alte 12 nave de suprafata si submarine, toate dotate cu lansatoare de rachete Tomahawk.
 Rachetele au vizat "tinte de oportunitate", mai precis buncare in care autoritatile americane aveau informatii ca s-ar afla Saddam Hussein, a relatat CNN in vreme ce canalul CBS preciza, citand surse militare, ca aceste lovituri au fost decise in urma unor informatii provenite de la serviciile secrete potrivit carora Saddam Hussein s-ar fi aflat intr-unul din buncarele lovite de bombardamentele americane.
Potrivit Washington Post, CIA dispunea, inca de miercuri, de informatii care i-a indemnat pe agenti sa creada ca Saddam Hussein ar fi urmat sa prezideze o reuniune secreta intr-un adapost din sudul Bagdadului, care a fost tinta atacului. Potrivit publicatiei directorul serviciului George Tenet l-a avertizat, miercuri, pe George W. Bush, in timpul unui consiliu de razboi tinut la Casa Alba, ca CIA are informatii ca Saddam se va afla pentru cateva ore in acel loc.
Dupa acest atac, presedintele Bush a precizat ca aceasta campanie impotriva Irakului nu va fi una "a jumatatilor de masura" si ca rezultatul ei nu poate sa fie decat o victorie.
Ministrul britanic al apararii Geoff Hoon a explicat ca bombardamentele de ieri nu au fost decat ""operatiuni initiale" care i-au vizat in special pe "conducatorii" irakieni precizand ca nu va mai dura mult timp pana vom asista la un bombardament masiv inpotriva Irakului. El a avertizat insa ca razboiul s-ar putea sa fie mai lung."Vreau sa avertizez Camera asupra oricarei sugestii potrivit careia aceasta campanie s-ar putea incheia in termen scurt. Nu trebuie sa subestimam riscurile si dificultatile" cu care se vor confrunta fortele armate britanice si americane, a arata el intr-un discurs in fata Camerei Comunelor.
Potrivit unor surse militate citate de agentiile de presa cei aproape 300.000 de militari ai coalitiei aflati la granitele Irakului asteapta ordinul de interventie, iar bombardierele B-52 au fost deja incarcate cu munitii. Miercuri seara, 18 soldati irakieni s-au predat trupelor americane din nordul Kuwaitului.
Ieri, un elicopter american  de tip  MH-53apartinand fortelor speciale americane a aterizat de urgenta in sudul Irakului, iar echipajul si trupele de elita aflate la bord au fost salvate, au declarat oficiali americani.
La scurt timp dupa atacul cu rachete, 1.000 de militari americani au lansat un raid in Afganistan, in cautarea membrilor retelei teroriste Al-Qaida, au precizat surse militare americane.

Prima zi  de razboi
03.00 - a expirat ultimatumul formulat de Statele Unite la adresa lui Saddam Hussein.
04.45 - La Bagdad sunt auzite explozii si sunt vizibile tiruri ale apararii antiaeriene.
04.50 - Ari Fleischer, anunta inceperea razboiului din Irak. "Primele stadii ale dezarmarii regimului irakian au inceput", a declarat el.
05.15 - Presedintele George W. Bush se adreseaza natiunii, afirmand ca fortele coalitiei au inceput sa atace obiective militare "selectionate". "Vor fi facute toate eforturile pentru a-i proteja pe civili" a afirmat el.
05.50 - Oficiali din cadrul Pentagonului afirma ca atacurile aeriene au avut un scop limitat.
06.01 - Statele Unite lanseaza un averitsment global, privind riscurile de atentate teroriste impotriva cetatenilor americani aflati in strainatate.
07.30 - Televiziunea irakiana transmite un discurs al presedintelui Saddam Hussein, care promite victoria Irakului.
09.10 Schimb de focuri la frontiera cu Kuweitul intre artileria irakiana si fortele coalitiei.
10.04 - Surse din cadrul serviciilor kuweitiene de securitate anunta ca in nordul tarii au cazut doua rachete irakiene.
10.17 - Fiul presedintelui Saddam Hussein, Udai, le cere membrilor fortei paramilitare pe care o conduce sa fie pregatiti pentru a muri ca martiri.
11.15 - Iranul isi inchide spatiul aerian.
11.51  - Armata americana anunta ca racheta SCUD lansata de Irak asupra militarilor americani din desertul kuwaitian a fost interceptata de o racheta Patriot.
15.32 Iranul isi inchide granitele cu Kurdistanul irakian. Mii de refugiati sunt intorsi de la granita.
16.30 Ministrul de externe francez Dominique de Villepin cere o reuniune internationala de urgenta asupra Orientului Mijlociu.
17.00 Ministrul de externe britanic Jack Straw acuza din nou Franta de esecul diplomatiei in actuala criza.
17.30. Responsabili americani anunta ca, in cursul zilei, SUA au atacat sudul Irakului.
18.00. Fortele americane au primit ordin sa fie pregatite de un atac masiv in sudul Irakului. Americanii au anuntat ca irakienii incendiasera puturile de petrol din regiune.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO