Politică externă

Bush intra in campanie cu starea natiunii

19.01.2004, 00:00 16



Cu o economie in crestere, burse in ascensiune si cu Saddam Hussein prizonier, presedintele american George Bush isi va contura platforma electorala din campania pentru realegerea sa pentru inca un mandat la Casa Alba, noteaza agentia Associated Press, in articolul in care prezinta temele pe care le va aborda Bush in discursul anual despre starea natiunii.



Discursul, care va fi transmis in toata tara marti, a fost prezetat, in punctele sale cheie, de catre George Bush in mesajul pe care liderul de la Casa Alba il are saptamanal la radio. AP sustine ca in campania electorala, care se afla la inceput in Statele Unite, Bush va incerca sa demonstreze ca a dus Statele Unite pe un drum al prosperitatii economice care va avea sa fie continuat daca va fi reales el in fruntea natiunii americane.



Restrictionat de deficitul bugetar-record, de 500 miliarde $, care a "inflorit" in timpul administratiei sale, comenteaza cei de la AP, Bush nu are cum sa propuna programe care sunt finantate cu bani multi. Va cere, insa, Congresului sa permanentizeze pe o durata de 10 ani reducerile de impozite care au fost posibile in ultimii doi ani. De asemenea, mai anunta si Reuters, presedintele Statelor Unite va solicita planuri de actiune menite sa rezolve cat de cat costurile crescade ale asistentei medicale in SUA - una dintre promisiunile sale electorale din platforma cu care a castigat in 2000. La acest capitol, este asteptata revigorarea unei propuneri legislative care sa le permita tinerilor sa investeasca o parte din taxele pe sanatate in bursa.



La randul sau, agentia France Presse noteaza ca liderul de la Casa Alba nu are fonduri pentru transformarea in realitate a unei alte promisiuni electorale care dateaza din 2000 - pensiile. Este foarte posibil sa aminteasca o reforma care are legatura, dar nu duce la indeplinire acest dezierat al sau - imbunatatirea asigurarilor de sanatate pentru batrani.



Associated Press releva ca in discursul despre starea natiunii nu este asteptata lansarea unor dezbateri sau chiar dispute pe tema strategiei de securitate. Sursa citata aminteste ca acest lucru s-a intamplat anul trecut, in privinta razboiului din Irak, sau acum doi ani, cand a consacrat alinierea Coreii de Nord, a Irakului si a Iranului in asa-numita axa a raului.



In discursul sau de la radio, care-l preceda pe cel despre starea natiunii asadar, Bush a folosit ca pe succese diplomatice evenimentele internationale ale anului trecut - promovarea democratiei in Orientul Mijlociu, si in Afganistan, adoptarea unei noi Constitutii in aceasta tara, anuntul Libiei de a opri programul armelor de distrugere in masa. "In ultimii cativa ani, America s-a confruntat cu mari provocari, iar poporul american le-a facut fata cu forta, intelegere si incredere", a spus liderul de la Casa Alba. "Aceasta natiune si-a indeplinit prioritatile, si pe plan intern, si pe plan extern", a adaugat presedintele american.



Discursul sau despre starea natiunii va coincide, mai noteaza agentiile internationale de presa, cu conventii ale Partidului Democrat (rivalul celui pe care il reprezinta George Bush), in care se dezbate problema desemnarii candiatului care l-ar putea infrange pe actualul presedinte in cursa prezidentiala din acest an. Sondajele de opinie arata ca aceasta competitie va fi cel putin la fel de stransa ca in 2000. Aceleasi sondaje arata ca, in ciuda scaderii popularitatii sale, Bush este prezentat ca virtual castigator al inca unui mandat la Casa Alba, in fata oricaruia dintre reprezentantii Partidului Democrat.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO