Politică externă

Bush transforma Londra intr-o fortareata

19.11.2003, 00:00 20

Presedintele american George W. Bush a ajuns aseara la Londra pentru o vizita oficiala de stat de trei zile, prima vizita in Marea Britanie a unui presedinte american, la acest nivel, dupa 1918.
Vizita oficiala la Londra a lui Ronald Reagan, in 1982, nu a avut acest grad inalt de protocol.
In ciuda relatiile privilegiate dintre Statele Unite si Marea Britanie, vizita liderului de la Casa Alba este umbrita de subiectele delicate cuprinse in agenda discutiilor si manifestatiile pacifistilor. Bush si Blair vor vorbi despre subiecte internationale cheie precum accelerarea transferului de putere in Irak, conflictul israeliano-palestinian - unde cele doua state au pareri diferite - si politica de aparare. Este de asteptat ca cei doi lideri sa discute si despre taxele impuse de Statele Unite importatorilor de otel, subiect care ar putea constitui o potentiala sursa de conflict comercial cu Uniunea Europeana.
Liderul de la Casa Alba va fi primit la Palatul Buckingham de regina Elisabeta. Presa americana se intreba cum se va simti presedintele american, care se simte in elementul sau in costum texan de cow-boy, la Palatul Buckingam, unde va trebui sa respecte un inalt protocol. "Ma voi conforma", a raspuns Bush jurnalistilor.
In cele trei zile de vizita, Londra a fost transformata intr-o adevarata fortareata. Autoritatile britanice se tem pentru siguranta liderului de la Casa Alba precum si de eventuale tulburari sociale, avand in vedere ca majoritatea britanicilor condamna politica americana din Irak. Din aceste considerente, autoritatile londoneze au dispus masuri de securitate fara precedent: aproximativ 14.000 de politisti vor fi mobilizati sa garanteze securitatea liderului american, ceea ce inseamna de trei ori mai mult decat efectivul avut in vedere initial.  O sursa de ingrijorare este si faptul ca opozantii politicii lui Bush au anuntat ample manifestari de protest la Londra. Ei au primit autorizarea de a manifesta joi prin fata sediului guvernului britanic din Downing Street, impotriva vizite liderului de la Casa Alba. Manifestantii au un sprijin neasteptat in primarul Londrei, Ken Livingstone. Intr-un interviu acordat The Ecologist Magazine, preluat de Le Monde, primarul londonez a spus ca George W. Bush reprezinta " cea mai mare amenintare asupra vietii acestei planete". Primarul londonez a anuntat ca va organiza o receptie alternativa pentru "toate persoanele care nu sunt George W. Bush". Ken Livingstone a fost ales primar al Londrei pe 5 mai 2000, castigand chiar din primul scrutin in fata contracandidatului sau laburist.  El este cunoscut pentru spiritul sau independent. Laburistii negociaza cu primarul londonez inscrierea in partidul laburist al lui Tony Blair. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO