Politică externă

Calendarul electoral, incert

23.06.2003, 00:00 7



Discutia de joi de la Cotroceni dintre seful statului si partidele parlamentare - PSD, PUR, UDMR, PD, PNL, PRM si grupul minoritatilor - indica o temporizare in modificarea Legii electorale - unul din principalele obiective ale PSD, alaturi de modificarea Constitutiei. S-a recurs din nou (aceeasi decizie a fost luata in acelasi cadru, in urma cu cateva luni) la constituirea unei comisii parlamentare care sa sintetizeze propunerile tuturor partidelor, dupa modelul Comisiei Constitutionale.



In ce priveste Opozitia, intalnirea de joi de la Cotroceni arata ca axa conjuncturala PD-PNL-PRM incepe sa se institutionalizeze. Corneliu Vadim Tudor, Traian Basescu si Theodor Stolojan au aparut impreuna la declaratii si au sustinut aceeasi pozitie:alegerile din 2004 trebuie sa se desfasoare dupa modelul din anii anteriori. Prin declaratiile lor ("consideram oportuna organizarea de alegeri simultane" - Traian Basescu; "suntem pentru neschimbarea regulilor in timpul jocului" - Theodor Stolojan), PD si PNL se apropie de punctul de vedere al PRM, partid care in urma cu cateva luni, la Cotroceni, s-a declarat impotriva tuturor temelor de lucru ale PSD: modificareqa Constitutiei, decalarea alegerilor prezidentiale de alegerile parlamentare, modificarea legilor electorale. PD se afla astazi sensibil mai aproape de PRM, Basescu fiind impotriva modificarii calendarului si legilor electorale. Spre diferenta, PNL admite insa ca ar fi dispus sa negocieze introducerea votului uninominal la Senat. Totusi, pozitia opozitiei, refractara schimbarii sistemului electoral, este sustinuta si de aliatul PSD - UDMR, si de grupul minoritatilor. "Sistemul electoral actual este corespunzator", a spsu Marko Bela, liderul UDMR. "Nu trebuie sa umblam foarte mult la mecanismul alegerilor" - Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor.



Opozitie moderata fata de elanul de inceput si in privinta modificarii Constitutiei. Premierul a repetat joi, ca "daca se va incerca tergiversarea lucrurilor", PSD va recurge la un proiect de lege prin care sa se revizuiasca legea fundamentala doar in punctele cerute de aderarea la UE si NATO. Doar calendarul constitutional este ceva mai precis. Presedintele Ion Iliescu a anuntat joi seara ca pana la sfarsitul lui iulie se incheie dezbaterile in Camera Deputatilor, in august Senatul se intruneste in sesiune extraordinara pentru dezbaterea Constitutiei, urmand ca in octombrie sa fie organizat Referendumul.



Nu se stie inca in ce fel vor reusi Opozitie si Puterea sa se adune si sa dezbata fara incrancenare modificari legislative atat de importante. In afara divergentelor de opinie si pe Constitutie, si pe legile electorale, deocamdata PSD si Opozitie sunt in relatie ireconciliabile. Joi, de pilda, dupa ce PD, PNL si PRM nu au votat Guvernul, Adrian Nastase l-a rugat pe seful statului sa reorganizeze separat intalnirea politica de la Cotroceni, programata initial ca o dezbatere cu toate partidele la aceeasi masa. Asa s-a si facut, astfel incat Ion Iliescu a primit mai intai delegatiile PD, PNL si PRM, iar apoi pe reprezentantii PSD, UDMR, PUR si minoritatile. "Care este explicatia dansilor ca nu au participat la vot? (...) Am considerat o lipsa de eleganta politica faptul ca cele trei partide au parasit sala. Ei pot sa recurga la aceasta formula de aruncat prosopul, dar nu mi s-a parut normal ca in aceeasi zi sa stau la masa si sa discut politica cu aceste partide. (...) Respectul trebuie sa fie reciproc", a declarat primul-ministru Arian Nastase. El considera ca aparitia lui Vadim Tudor alaturi de Stolojan si Basescu "este de prost augur" si "prefigureaza o alianta toxica".
oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO