Politică externă

Campania electorala din Hexagon - lipseste liderul

10.04.2007, 17:48 18

Ministrul francez de interne, Francois Baroin, anuntase la sfarsitul saptamanii trecute "masuri de sporire" a securitatii in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale care a inceput ieri. Anuntul a fost facut ca reactie la amenintarile teroriste la adresa candidatului dreptei la alegerile prezidentiale din Franta, Nicolas Sarkozy, venite prin intermediul a doua mesaje electronice.
Amenintarile virtuale la adresa lui Sarkozy au fost inregistrate cu doua saptamani inaintea alegerilor prezidentiale din Franta, al caror prim tur este programat pentru 22 aprilie. Consiliul Constitutional, institutie care vegheaza la respectarea legii fundamentale a tarii, a validat inscrierea in cursa a 12 candidati, cu 4 mai putin decat in 2002, cand fusese inregistrat un numar record de candidati in istoria prezidentialelor franceze.
Potrivit tuturor sondajelor de opinie, lupta pentru calificarea in turul doi, programat pentru 6 mai, se va da intre Nicolas Sarkozy, candidat al Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP, centru dreapta), Segolene Royal, care reprezinta Partidul Socialist (PS, centru stanga) si liderul Uniunii pentru Democratia Franceza (UDF, centru), Francois Bayrou. Cei trei sunt insirati in sondaje in intervalul dintre 20 si 30 la suta, cu Nicolas Sarkozy in mod constant in frunte, urmat de Segolene Royal si Francois Bayrou. Veteranul Jean Marie Le Pen reprezinta pentru a cincea oara intr-un scrutin prezidential Frontul National (FN, dreapta nationalista) si este creditat cu scoruri intre 11 si 14 la suta. In rest, niciunul dintre candidati nu depaseste in sondaje cinci la suta.
Ca de obicei, stanga si extrema stanga sunt foarte bine reprezentate: Marie George Buffet (Partidul Comunist, PC), Olivier Basancenot (Liga Comunista Revolutionara, LCR, trotkist), Arlette Laguiller (Forta Muncitoreasca, LO, trotkist), Gerard Schivardi (Partidul Muncitorilor, PT, trotkist), Jose Bove (militant anti-globalizare) si Dominique Voynet (Verzi). In sfarsit, Philippe de Villiers (Miscarea pentru Franta, MPF, dreapta populista) si Frederic Nihous (CNPT, vanatori si pescari) completeaza plutonul candidatilor.
Primul lucru care atrage atentia in actuala cursa electorala este lipsa unui lider evident. Desigur, Sarkozy se afla in fruntea sondajelor de la inceputul campaniei electorale, dar el este singurul care nu a inregistrat vreo crestere semnificativa.
Pe de alta parte, atat Segolene Royal, cat, mai ales, Francois Bayrou au inregistrat in ultimele saptamani cresteri constante in randul preferintelor electoratului francez. Saptamana trecuta, distanta dintre Royal si candidatul UMP se redusese la doar 2 puncte. Asadar, diferenta asteptata in urma voturilor din 22 aprilie va fi cu siguranta minima. Interesant este faptul ca aceeasi situatie a fost inregistrata in ultimul timp la alegerile din alte tari europene: Germania, Italia sau Suedia, in toate aceste tari diferenta intre castigatorul cursei electorale si al doilea clasat fiind foarte mica.
Al doilea lucru specific actualei campanii electorale este ca 4 dintre cei 12 candidati inregistrati sunt femei si, pentru prima data in istoria tarii, o femeie, socialista Segolene Royal, are sanse reale sa obtina victoria in cursa electorala. In afara lui Segolene Royal, in cursa pentru alegerile din aceasta primavara mai sunt inscrise comunista Marie-George Buffet, ecologista Dominique Voynet si trotkista Arlette Laguiller, reprezentanta a Luptei Muncitoresti.
In 2002, printre candidati s-au numarat tot patru femei, dar ele au reprezentat numai un sfert din numarul total al candidatilor. Arlette Laguiller a fost prima femeie care a participat, in 1974, la o campanie electorala pentru alegerile prezidentiale, ea candidand de atunci la toate scrutinele prezidentiale. Toate cele patru spera la sustinerea votantilor de gen feminin care reprezinta 53% dintre cei 42 de milioane de alegatori din Franta.
Eventuala victorie a lui Segolene Royal ar fi si mai spectaculoasa in cazul succesului unei alte femei politician, Hillary Clinton, favorita la nominalizarea din partea democratilor pentru inscrierea in cursa prezidentiala din Statele Unite, programata pentru 2008. In acest caz, lumea politica va asista la un inedit triumvirat matriarhal pe scena relatiilor internationale, rolurile principale fiind distribuite pentru Segolene Royal in Franta, Angela Merkel in Germania si Hillary Clinton in SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO