Politică externă

Ce pierde si ce castiga Romania din abandonarea scutului antiracheta

Ce pierde si ce castiga Romania din abandonarea scutului antiracheta
21.09.2009, 18:21 24

Decizia administratiei Obama de a renunta la scutul antirachetadin Cehia si Polonia - propus de administratia Bush in replica laamenintarile nucleare ale Iranului - a fost primit cu mari rezervein Europa Centrala si de Est si cu euforie la Moscova, in vreme ceautoritatile de la Bucuresti nu stiu daca sa planga sau sa sebucure.

Doar o mica parte a nordului Romaniei ar fi fost protejata descutul antiracheta al americanilor, insa fosti ministri de externeai Romaniei sustin ca, pe langa semnalul politic negativ dat deadministratia Obama tarilor din Est, exista si unul pozitiv: taranoastra are mai multe sanse sa beneficieze de o acoperire complexaa teritoriului prin faptul ca americanii ar putea promova la NATOun proiect care este sustinut de Bucuresti si care se refera la unproiect integrat de aparare antiracheta.

Secretarul american al apararii a vorbit deja despre un asemeneasistem care ar putea fi pus in practica in 2015.

Sistem american versus sistem NATO

"Este vorba de un sistem integrat la NATO care va prevedea cafiecare tara va beneficia de un sistem de aparare antirachetapropriu, urmand ca la o eventuala amenintare sa raspunda tara careeste cea mai apropiata de acea amenintare. Va fi centralizatainformatia la nivelul NATO, urmand ca aceia de aici sa transmitainformatiile la nivel local. Deci, ca exemplu, daca o fregataromaneasca de la Marea Neagra ar detecta o racheta, atunciinformatia ar fi transmisa la NATO si echipajul romanesc, care estecel mai apropiat, va primi in cateva secunde OK-ul sa anihilezeracheta", a explicat pentru ZF fostul ministru de externe si alapararii Teodor Melescanu (PNL), care si-a exprimat in acelasi timpindoiala despre competitivitatea "dotarilor" romanesti inprezent.

Sistemul american antiracheta ar fi presupus ca racheteleinamice ar fi fost detectate de radarele din Cehia si Polonia, iarcentrul de comanda ar fi fost la SUA, nu la NATO. El spune cadecizia lui Barack Obama de a renunta la scut ar fi fostinterpretata drept un semnal extrem de negativ pentru Est dacaamericanii nu ar fi anuntat ca se gandesc la un sistemalternativa.

Romania va fi mai protejata

Presedintele Senatului Mircea Geoana si fostul ministru deexterne Adrian Severin (PSD) vad intr-o nota optimista anuntul luiObama de la finele saptamanii trecute.

"Este sigur ca se vor lua toate masurile pentru ca teritoriul sicetatenii Romaniei sa fie sub protectie, aceasta fiind esenta NATO,a spus ieri Geoana la un seminar pe teme de securitate regionala."In ceea ce priveste decizia administratiei Obama de a revizuiacest scut antiracheta din Europa, nu sunt unul dintre alarmistiiacestei regiuni si sunt sigur ca masurile luate ne vor proteja petoti (...)", a spus Geoana.

La randul sau, fostul ministru de externe Adrian Severin a spusca decizia de renuntare la scutul antiracheta este una buna pentruRomania, pentru ca sistemul cu doua componente, in Cehia siPolonia, ne-ar fi lasat expusi in fata unor amenintari inamicale,care e posibil sa apara ca urmare a tensiunilor dintre SUA, pe de oparte, si Rusia sau Iranul, pe de alta parte.

Rusia jubileaza, spune Cioroianu

Fostul ministru liberal de externe, Adrian Cioroianu, afirma cadecizia americanilor are consecinte pentru Est, care se simte"lasat din mana", in vreme ce rusii jubileaza, pentru ca modul incare Washingtonul a anuntat decizia indica o abandonare a fostelortari comuniste. "Nu sunt convins ca Obama s-a consultat cu lideriiest-europeni. El l-a sunat cu o seara inainte pe premierul ceh JanFischer si in acelasi mod l-a anuntat si pe premierul polonez", aspus Cioroianu.

In Est, anuntul lui Bush privind infiintarea unui scutantiracheta ca reactie la amenintarile Iranului, despre care Rusiaa sustinut ca este de fapt indreptat impotriva sa, a fost sprijinittocmai pentru ca multi locuitori ai acestor tari il vedeau ca pe oreactie la expansiunea Rusiei. In aceeasi nota interpreteazaCioroianu si un recent sondaj al German Marshall Fund in care searata ca Romania si Polonia sunt tarile in care Obama are cel maiputin sprijin din UE. "Obama este presedintele american care aanuntat o resetare a relatiilor SUA cu Rusia, asta in vreme ceRusia, care este privita cu ostilitate de locuitorii fostelor taricomuniste, a facut clar interesul sau pentru relatii bune cuIranul, care ar putea avea bomba nucleara la inceputul lui 2010,sau cu Venezuela", mai spune Cioroianu.

Rusia nu a luat inca decizia de a renunta la planul sau de ainstala rachete Iskander in Kaliningrad, enclava rusa situata intrePolonia si Lituania, a anuntat ieri un general rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO