Politică externă

Cinci ani de la caderea Bagdadului: un razboi de 500 mld. dolari

11.04.2008, 20:26 26

Presedintele american George W, Bush urma sa sustina aseara un discurs despre razboiul din Irak, la o zi de la implinirea a cinci ani de la caderea regimului de la Bagdad. Casa Alba a anuntat miercuri ca discursul sau va fi unul scurt, in jur de 20 de minute, si va avea un caracter solemn.
Interventia lui Bush va avea loc pe fondul audierilor din Congres a oficialilor militari responsabili pentru misiunea americana in Irak, comandantul fortelor SUA in Irak, generalul David Petraeus si ambasadorul american la Bagdad Ryan Crocker.
Generalul Petraeus a recomandat marti in fata Congresului ca, dupa retragerea prevazuta a cinci brigazi de lupta in iulie, "sa inceapa o perioada de 45 de zile de evaluare si consolidare", inainte de a examina "conditiile din teren, pentru ca in final sa stabilim in ce moment putem recomanda noi reduceri de trupe".
Casa Alba a lasat sa se inteleaga ca presedintele George W. Bush va respecta recomandarile comandantului american din Irak si va anunta o pauza in reducerea efectivelor din aceasta tara dupa luna iulie. Pauza este necesara din cauza conflictelor care s-au intensificat in ultima vreme in Irak, mai precis o noua ofensiva americana a inceput impotriva violentelor militantilor siiti, care s-au extins si in cartierul Sadr City si Zona Verde din Bagdad. Conform declaratiilor generalului David Petraeus, ofensiva ar mai putea dura cateva luni.
Inaintea de inceperea ofensivei militare din Irak, consilierul pe probleme economice de la Casa Alba de pe atunci, Lawrence Lindsday, a estimat un cost total al razboiului cuprins intre 100 si 200 de miliarde de dolari. El s-a inselat, avand in vedere ca Statele Unite au cheltuit mai bine de 500 de miliarde de dolari pana acum pentru acest razboi, potrivit presei americane care citeaza rapoarte oficiale. Altfel spus, Statele Unite cheltuiesc 12,5 miliarde pe luna si 435 de milioane de zi pentru Irak.
Pierderile nu sunt doar materiale. Din cei 160.000 de soldati americani trimisi in Irak, peste 4.000 au fost ucisi, iar 28.000 au fost raniti. Numarul pierderilor este completat de moartea a peste 1.000 de mercenari. Pierderile irakiene sunt la randul lor colosale. Peste 1 milion de morti de la inceputul razboiului, la o populatie de 29 de milioane de locuitori.
Statisticile sunt aspre. Conform lui John Pice, director al grupului de cercetare al Global Security, 250.000 de gloante sunt trase pentru fiecare insurgent omorat in Irak. Numarul mare de victime a dus la cresterea preturilor sicrielor la Bagdad. Astfel, o persoana plateste acum pentru un sicriu intre 50-75 de dolari fata de 5-10 dolari, cat era inainte de inceperea razboiului.
Alaturi de Statele Unite, inca 33 de tari au trimis trupe in Irak. In ceea ce priveste Romania, 5.200 de soldati au fost trimisi (prin rotatie) pe teritoriul irakian de la inceputul conflictului, iar in prezent 494 de soldati romani se afla acolo. Doi soldati romani au fost omorati in Irak. Potrivit Ministerului Apararii, Romania a cheltuit pentru razboiul din Irak 640 mil. RON din 2003 si pana in primul trimestru al lui 2008. Razboiul in Irak a avut consecinte si pe marile scene politice ale lumii, cariera multor politicieni fiind afectata de acest conflict.
Donald Rumsfeld a fost ministrul american al apararii intre 2001 si 2006 si a jucat un rol important in luarea deciziei de incepere a razboiului. El si-a dat demisia in 2006 in urma presiunii crescande a taberei antirazboi, la cateva zile dupa ce democratii au castigat alegerile legislative. Colin Powell, fost secretar de stat in perioada 2001-2005, si-a dat demisia tocmai din cauza opozitiei sale fata de razboiul din Irak. Powell a fost unul dintre apropiatii presedintelui Bush si a incercat sa-l convinga pe acesta sa nu invadeze Irakul.
"Am incercat sa evit acest razboi. In vederea acestui lucru, i-am aratat presedintelui Bush toate consecintele ocuparii unei tari arabe", a declarat Powell in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO