Politică externă

Civilii din Monrovia, "exilati" pe stadioane

01.08.2003, 00:00 19

De mai bine de 10 zile rebelii LURD (Liberienii Uniti pentru Reconciliere si demorcatie) asediaza capitala Liberiei, Monrovia, aparata de trupele loiale presedintelui Charles Taylor, la putere din 1997.
La portile orasului rebelii care cer plecarea presedintelui,  au instalat baterii de mortiere de 80 de mm. care bombardeaza, alternativ cazarmile guvernamentale dar si cartierele locuite. Cu doua zile in urma, o alta fractiune rebela, MODEL (Miscarea pentru democratie in Liberia)  a cucerit cel de-al doilea port ca marime din tara, aflat la doar 100 de km. de capitala. Cel de-al doilea oras al tarii, Gbarnga, fosta capitala a sefului de razboi Charles Taylor, el insusi "rebel" in anii '90, se afla sub asediul LURD. Taylor a ajuns la putere in 1997 iar una dintre lozincile campaniei sale electorale era: "Mi-a ucis tatal, mi-a ucis mama, drept urmare voi vota cu el." Rebelii care au inceput un razboi sangeros ii vor acum capul dar s-ar multumi si cu plecarea sa in exil. Din aceasta confruntare oarba de pierdut au numai civilii, lucru care a nelinistit tarile din Africa de Est, care au cerut Statelor Unite sa intervina. Americanii au conditionat insa trimiterea de trupe in regiune de plecarea de la putere a presedintelui Taylor. Presedintele George W. Bush a declarat miercuri ca "Charles Taylor trebuie sa plece" pentru ca SUA sa trimita trupe in Liberia.  De altfel, Statele Unite au prezentat, miercuri seara, Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite un proiect de rezolutie care autorizeaza trimiterea in Liberia a unei forte internationale de mentinere a paci. In acest proiect de rezolutie, Consiliul de Securitate "autorizeaza" crearea unei forte multinationale care va avea ca prima sarcina aplicarea acordului de incetare a focului incheiat la 17 iunie intre fortele loiale presedintelui liberian si fortele rebele, acord care nu a fost insa respectat. Proiectul de rezolutie nu precizeaza ca Statele Unite vor participa sau vor conduce aceasta forta multinationala. Conditiile puse de Washington pentru o interventie il Liberia nu sunt satisfacute dar Statele Unite isi concentreaza eforturile in acest sens a declarat, miercuri George W. Bush, citat de BBC. La randul sau, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a adresat o scrisoare celor 15 membri ai Consiliului de Securitate in care pledeaza pentru "un mandat ferm" care ar permite transferul unor cotingente de mentinerea pacii din Sierra Leone spre Liberia.
Luptele violente intre rebelii LURD si fortele guvernamentale continua de mai multe saptamani in vreme ce situatia unanitara se agraveaza pe zi ce trece. Nigeria, tara vecina Liberiei s-a declarat pregatita sa trimita 150.000 de soldati pentru mentinerea pacii, cu conditia sa obtina sprijinul Natiunilor Unite pentru acesta operatiune. SUA au afirmat ca, pentru perioada urmatoare, sunt de acord sa sustina trimiterea in zona a unei forte regionale de pace si sa trimita in largul coastelor liberiene mai multe nave de razboi. Dupa doua saptamani de relativa acalmie, miercuri dupa amiaza, rebelii LURD si loialistii s-au confruntat cu arme grele la periferia capitalei. Rebelii, care controleaza o parte din podul Stockton Creek care leaga portul de centrul capitalei au incercat sa avanseze deocamdata fara succes.
Peste 52.000 de civili se afla pe un stadion din Monrovia de 35.000 de locuri, unde sufera de foame au indicat miercuri organizatiile Crucea Rosie internationala. Distributia hranei se face cu foarte mare greutate iar oamenii se bat intre ei pentru o portie de mancare. Pericolul izbucnirii unei epidemii de holera a fost, pentru moment, inlaturat gratie proviziilor de apa potabila furnizata de organizatiile umanitare. Pentru cei 52.000 de mii de oameni in incinta exista doar 16 toalete.



Charles Taylor, presedintele superglue
In vremea stralucirii sale presedintele liberian Charles Taylor si-a facut un renume: omul "superglue", gratie faptului ca milioanele i se lipeau de degete. In fruntea unei tari al carui nume trebuia sa simbolizeze emanciparea fostilor sclavi negri, Taylor rezuma in sine toate nenorocirile care au lovit Africa: cinismul, coruptia si violenta. Fiu al unui negru american si al unei liberience, licentiat in economie in Statele Unite, Taylor a afisat intotdeauna un lux dezinvolt si ostentativ: masini Jaguar, ceasuri de aur masiv incrustate cu diamente, tigari groase de foi: panoplia caricaturala a unui dictator perfect. Ajuns la putere dupa sapte ani de razboi devastator (200.000 de morti)  a inceput sa domneasca peste o tara aflata in haos. Rebelii LURD care au incercuit capitala Monrovia ii cer acum plecarea de la putere dar civilii sunt cei cere platesc tributul greu al razboiului. Lasat din brate de Washington, Taylor care acceptase la inceputul lunii iulie sa plece de la putere si sa se exileze in Nigeria nu s-a tinut de cuvant sfidandu-l astfel pe George W. Bush care daduse ca sigura plecarea sa. Amintindu-si de lectia primita de predecesorul sau Bill Clinton in Somalia presedintele american ezita sa intervina. Pe 21 iulie, in timp ce Monrovia era ravasita de schimburile de foc de mortiere liberienii au stivuit cadavrele civililor morti in fata ambasadei americane. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO