Politică externă

Condoleezza Rice incearca sa aduca Vechea Europa la sentimente mai bune

09.02.2005, 00:00 10

Seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, isi incheie astazi turneul maraton (parcurge zece tari in opt zile) la Bruxelles, unde se va intalni cu oficiali ai Uniunii Europene si ai NATO.
Rice a poposit ieri la Paris, unde s-a intalnit cu presedintele francez, Jacques Chirac, si ministrul de externe al acestei tari, Michel Barnier. Capitala Frantei a fost aleasa de seful dimplomatiei americane ca loc in care a fost prezentat si cel mai important discurs al acestui turneu.
Este vorba despre ceea ce Vechea Europa astepta de la cel de-al doilea mandat al lui Bush, dar si de ceea ce analistii anticipau deja. Anume ca Rice le va lansa tarilor care au criticat invazia din Irak promisiunea ca Statele Unite tin la reluarea legaturilor traditionale cu tarile europene aliate.
In limbaj diplomatic, a fost vorba despre cheia acestor gesturi de reconciliere la care administratia Bush a recurs in cel de-al doilea mandat - strangerea legaturilor cu aliatii vechi pentru ca libertatea si democratia sa poata fi raspandite in lume. Sau, dupa cum se spune in saloanele oficiale europene, Rice a promis ca politica externa americana va fi multilateralista - adica va tine cont de ce spun partenerii.
Asadar, alegerea de catre Rice a Parisului ca loc de unde sunt transmise cele mai puternice mesaje de politica externa americana a fost interpretata de cei mai multi nu doar ca un gest de curtoazie din partea noului sef al Departamentului de Stat al SUA, ci si ca o punte care este aruncata peste o zona lasata in asteptare - vechea Europa.
Presa franceza, care a fost extrem de critica in mandatul precedent, din cauza interventiei americane in Irak, ieri a parut sa o intampine cu incredere pe Rice. De altfel, mai multe ziare au publicat fie comentarii, fie parti dintr-un interviu acordat de ministrul de externe Barnier, in care se spunea ca  Parisul asteapta o noua stare de spirit, un nou inceput in relatiile transatlantice. Este de fapt o reiterare a scrisorii deschise pe care Barnier a facut-o publica imediat dupa alegerile americane, in care acesta pleda pentru revenirea la sentimente mai bune, mai pragmatice, in relatiile americano-franceze.
Inainte de a ajunge la Paris, Rice s-a oprit pentru cateva ore si la Roma, o tara al carei guvern s-a aflat in primele randuri ale aliatilor fideli ai politicii Bush privind Irakul. Din pacate, intalnirile programate initial cu premeirul Berlusconi si cu Papa Ioan Paul al II lea au fost anulate. Si Papa, si Berlusconi au gripa si nu au putut participa la nici un fel de intalnire.
Rice s-a intalnit in schimb cu ministrul de externe italian, Gianfranco Fini, si cu cardinalul Angelo Sodano. A fost un prilej pentru a lansa un avertisment catre ultima intrata intre tarile monitorizate de administratia de la Casa Alba, Siria.
Seful diplomatiei americane a avertizat Sioria ca, daca doreste sa nu ajunga sa fie izolata, trebuie sa inceteze sa sustina militantii islamisti care au intentia, in opinia sa, de a zadarnici planurile de pace in Orientul Mijlociu. "Este timpul ca Siria sa demonstreze ca nu doreste sa aiba relatii proaste cu Statele Unite", a spus Rice.
Avem de-a face, astfel, cu a doua mentionare la nivel oficial a Siriei ca tara care este apropiata de teroristii islamici, dupa ce presedintele Bush a mentionat aceasta tara in dscursul sau despre starea natiunii de saptamana trecuta. Daca in urma cu trei ani, tarile care erau acuzate ca sprijina terorismul erau trei - Irak, Iran si Coreea de Nord, acum ultima mentionata pare sa fi fost inlocuita in discursurile de la Casa Alba cu Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO