Politică externă

Congresmenii republicani s-au rasculat impotriva lui Bush

10.03.2006, 00:00 19

Comitetul de finante din Camera Reprezentantilor, a adoptat cu o majoritate zdrobitoare (62 voturi pentru si doar doua impotriva) un amendament la un text de lege privitor la acordarea de fonduri de urgenta pentru actiunile militare din Irak si Afganistan, prin care blocheaza practic preluarea administrarii a sase porturi americane de catre compania araba Dubai Ports World din Emiratele Arabe Unite.

Este cea mai ampla rebeliune a congresmenilor americani impotriva administratiei Bush de la preluarea mandatului de catre aceasta in ianuarie 2001. Plenul Camerei urmeaza sa se pronunte asupra rezolutiei la inceputul saptamanii viitoare, insa este mai mult ca sigur ca aceasta va fi adoptata cu o larga majoritate.

De data asta cei care au condus opozitia fata de Casa Alba au fost chiar congresmenii republicani, cunoscuti de altfel pana acum pentru loialitatea fata de presedinte chiar si in situatii delicate cum ar fi interventia din Irak sau scandalul ascultarii telefoanelor cetatenilor americani de catre Agentia de Securitate Nationala fara incuviintarea unui judecator federal.

Sondajele de opinie arata ca peste 70% din americani se opun preluarii celor sase porturi de catre compania araba, din ratiuni de securitate. De altfel, in Statele Unite, una din economiile cele mai liberalizate din lume, operatiunile aeroportuare si portuare sunt inca in responsabilitatea statului, din considerent de interes strategic si de securitate. Confruntati cu aceasta masiva presiune populara, congresmenii nu au putut ramane pasivi, mai ales intr-un an electoral ca acesta. Aceasta chestiune a afectat deja popularitatea presedintelui intr-unul din capitolele in care inca statea bine in sondaje, capacitatea de a proteja poporul american de atacurile teroriste, iar scaderea in popularitate s-a inregistrat indeosebi in randul celor care-si declara simpatii republicane.

Pe de alta parte, nici presedintele Bush nu poate ignora mesajul negativ pe care l-ar transmite blocarea acestei preluari in lumea araba, acolo unde prestigiul Statelor Unite este deja serios compromis de interventia in Irak si de sustinerea Israelului in Orientul Mijlociu.

Cu un nivel de popularitate mai scazut ca niciodata, presedintele Bush este vazut din ce in ce mai mult ca o piatra de moara de catre multi republicani, care vor fi nevoiti in luna noiembrie a acestui an sa dea socoteala in fata electoratului in cadrul alegerilor legislative de la jumatatea mandatului. Cum congresmenii republicani tin mai mult la propriul mandat decat la sustinerea unei administratii nepopulare, este de inteles de ce acestia incearca sa se distanteze de Bush si echipa sa.

De altfel, in tabara republicana au si aparut primele scrasnete din dinti la adresa presedintelui. Saptamana trecuta, un influent senator republican, Trent Lott, se declara jignit de amenintarea Casei Albe de a folosi dreptul de veto in cazul in care Congresul va respinge preluarea celor sase porturi de catre operatorul arab.

Trent a aratat ca a fost o mare greseala din partea presedintelui sa fluture amenintarea aceasta inainte ca problema sa fie analizata de catre congresmeni. In plus, sugestia lui Bush ca cea mai mare parte a opozitiei fata de preluarea porturilor provine din prejudecatile rasiale fata de arabi a deranjat si mai tare politicienii din dealul Capitoliului, indiferent de partidul pe care il reprezinta.

Opiniile sale sunt impartasite si de catre reprezentantul statului Virginia, Tom Davis, tot un republican. "Aceasta este probabil ce mai proasta administratie din istorie cand vine vorba de consultarea Congresului asupra oricarei chestiuni", a spus Davis. De obicei astfel de comentarii le auzi din partea democratilor, insa venind dinspre un republican denota exasperarea acestora fata de o administratie care i-a tratat deseori cu aroganta.

"Toata aceasta tevatura ar fi putut fi evitata daca Casa Alba ar fi efectuat o investigatie de 45 de zile in ceea ce priveste securitatea acestor porturi si apoi ar fi venit in fata Congresului si ne-ar fi informat in privinta rezultatelor anchetei", crede republicanul Jim Kolbe, reprezentantul statului Arizona, unul din cei doi congresmeni care s-au opus acelui amendament.

Kolbe considera ca pericolele la adresa sigurantei nationale puse de catre preluarea operarii celor sase porturi de catre compania araba sunt "basme", insa spune ca administratia a gresit in felul in care a interactionat cu Congresul.

Daca aceasta initiativa va trece de Camera Reprezentantilor in forma actuala, totul va depinde de votul Senatului, daca preluarea porturilor va fi permisa sau nu. In cazul in care nici Senatul nu va da un raspuns favorabil acestei preluari, ramane de vazut daca presedintele Bush va risca un conflict deschis cu Congresul folosindu-si dreptul de veto. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO