Politică externă

Creierul atentatelor din Spania a fost ucis

05.04.2004, 00:00 11



Patru teroristi sinucigasi, implicati in atentatul din 11 martie si un agent de securitate au murit sambata intr-o puternica explozie petrecuta intr-un imobil din Madrid, in timpul unei vaste operatiuni a politiei. Printre teroristi ucisi politia a afirmat ca se numara si creierul atentatelor, Saerhane ben Abdelmajid Fakhet, cunoscut sub numele de Tunisianul. Agentii de securitate evacuasera localnicii din imobil si din cladirile invecinate pentru a-i prinde pe suspecti care au declansat o explozie puternica in momentul in care politia a patruns in cladire. Incidentul a survenit la doar o zi dupa ce pe linia ferata Sevilla-Madrid a fost descoperita o bomba.



Potrivit ministrului de interne spaniol Angel Acebes , incidentul de sambata s-a produs intr-o suburbie a capitalei pe strada Irene Fernandez, nu departe de locul in care la 11 septembrie patru trenuri au fost aruncate in aer - atentat soldat cu 191 de morti. Cand politia a inconjurat cladire despre care se banuia ca adaposteste teroristi, suspectii au deschis focul si au inceput sa strige si sa cante in limba araba, dupa care au aruncat cladirea in aer. Explozia a fost atat de puternica incat a distrus aproape total imobilul si a afectat serios structura de rezistenta a cladirilor invecinate. Politia afirma ca a descoperit zece kilograme de explozibil si 20 de detonatoare similare celor folosite in atentate. Tot sambata politia a anuntat ca bomba descoperita pe linia de cale ferata Madrid -Sevilla continea 12 kilograme de explozibil de tip Goma 2 ECO, identic cu cel folosit la 11 martie. Atentatul viza un tren de mare viteza.



In Franta, politia a descoperit patru dispozitive explozive si a arestat mai multi membri de marca ai organizatiei separatiste ETA. A fost arestat Felix Ignacio Esparza Luri, supranumit Navarro, presupusul sef al aparatului logistic al ETA. Felix Alberto de Calle, supranumit Mobutu a fost si el arestat, fiind considerat unul dintre cei mai importanti lideri ai organizatiei separatiste. Au fost arestati si alti suspecti, ei fiind cautati pentru comiterea de atentate, crime si rapiri in anii 1980. Politia a anuntat ca a descoperit si un atelier petru fabricarea de bombe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO