Politică externă

Cresterea nivelului de alerta in scop electoral?

05.08.2004, 00:00 13

Surse guvernamentale americane le-au declarat, celor de la New York Times, ca decizia de a ridica gradul de alerta din Statele Unite a fost luata nu doar pe baza unor informatii mai vechi, ci si a unor miscari mai noi ale Al Qaida.
Ziarul citat, impreuna cu un altul de mare circulatie, Washington Post, publicasera cu o zi inainte declaratii ale unor surse din serviciile secret si ale unor membri ai Ministerului Justitiei potrivit carora cresterea nivelului de pericol provenit din atacuri teroriste avea ca sursa informatii care ar fi fost vechi de trei-patru ani, adica de dinainte de atacurile de la 11 septembrie.
Aceste informatii fusesera limentate si de cateva asertiuni ale unor oficiali americani, intre care unul dntre consilierii pe probleme de securitate interna de la Casa Alba, care nu negau zvonul - cel cu informatiile vechi. In plus, fusese folosit ca argument si graba cu care presedintele George Bush ar fi convocat o conferinta de presa special pntru a vorbi despre mairea gradului de alerta si despre masurile de precautie. Insa, chiar George Bush a fost intrebat de aceasta chestiune si a spus ca, daca nu avea informatii verificate, nu ar fi pus pe jar autoritatile locale din New York, Washington si Newark - locurile unde isi au sediile importante institutii financiare, vizate de planurile teroristilor.
Un inalt responsabil din cadrul serviciilor secrete este citat de New York Times spunand ca saptamana trecuta s-au petrecut doua lucruri importante (care i-ar fi alertat pe oficialii americani). Este vorba despre descoperirea unor dischete de computer in Pakistan (al caror proprietar, un tanar inginer de calculatoare a si fost arestat) care se concentrau asupra cladirilor care gazduiesc importante institutii financiare. In primul rand. In al doilea rand ar fi vorba si despre activitati foarte recente ale Al Qaida care indica, fara umbra de indoiala, ca reteaua terorista pregateste noi atacuri asupra Statelor Unite. Apoi, o alta sursa din cadrul serviciilor de securitate din Statele Unite le-a mai dezvaluit ziaristilor de la New York Times ca aceste atacuri, dupa cum arata miscarile precipitate ale Al Qaida, ar fi fost prevazute in august sau septembrie.
Astfel de declaratii nu au cum sa ocoleasca doua probleme - prima este anul electoral (a carui cursa este extrem de disputata - repsublicanul Bush si democratul Kerry sunt umar la umar in sondajele de opinie). A doua problema este ca nu pot fi facute publice prea multe detalii despre miscarile Al Qaida - pe de o parte pentru ca ar ajuta inamicul, pe de alta, pentru ca populatia ar intra in panica.
Or, in aceste conditii, este ractic imposibil sa nu apara speculatii. prima, si cea mai la indemana - ar fi ca George Bush, candidatul, ar vrea sa arunce o umbra asupra lui John Kerry. Logica este simpla. Democratii, care au avut cea mai importanta reuniune saptamana trecuta, la Boston, cea pentru nominalizarea candidatului lor la presedintie, au avut parte de mediatizare maxima. Toate starurile democrate au acceptat sa-si mute tintele discursurilor pe doua teme - critici la adresa lui Bush si laude, cat mai multe, la adresa lui Kerry. Comentatorii de la The New Yorker chiar observau ca discusurile-cheie ale Conventei Democrate au avut parte de prime-time pe la mai toate televiziunile urmarite, iar Kerry a avut parte de clipe de gratie - o peiada de oameni care au contat sau conteaza in America laudandu-l aproape desantat (chiar si in vremuri electorale e neobisnuit!). Ceea ce pare sa fie miezul speculatiilor este discursul pe care l-a tinut atunci Kerry. El a spus ca este omul puternic (cu experienta razboiului din Vietnam - a adus ca martori veterani si invalizi din acele vremuri, a facut apeluri patriotarde si in a explica sensul, pentru el, al drapelului american, evident, avea legatura tot cu Vietnamul), iar Bush este slab (cu armata facuta la popota si prizonier al neoconservatorilor). Or, astfel, Bush ar fi dorit sa para el insusi cel care gestioneaza pericolul si, mai ales, il indeparteaza de ew York, Washington si Newark. El, cel puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO