Politică externă

Cutremurul din Asia de Sud a avut 9 grade pe scara Richter si a facut 23.000 de victime

28.12.2004, 00:00 720

Numarul victimelor cutremurului si al valurilor seismice care s-au abatut asupra Asiei de Sud creste de la o ora la alta. Ultima statistica, realizata pe baza unor evaluari oficiale din cele sase tari afectate de seismul de 8,9 grade pe scara Richter arata ieri, dupa amiaza, circa 23.000 de morti. Sunt luati in calcul si cei dati disparuti. Numarul lor ar putea creste si mai mult in aceste zile, fiind preconizata chiar o depasire a celui mare dezastru natural cunoscut pana acum - cel din Chile, din 1960, cand au murit 30.000 de oameni in urma unui cutremur de 9,5 grade pe scara Richter. Acesta este cel mai puternic seism cunoscut din 1900 incoace.
Exista cercetatori care sustin ca seismul din Asia de sud a avut de fapt 9 grade pe scara Rihter, cel putin asa sustin cercetatorii americani in fizica pamantului, care au spus ca in Indonezia si in Tailanda aceasta a fost intensitatea cutremurului.
Alaturi de ei sunt inregistrate sute de mii de persoane care s-au refugiat din cauza valurilor gigantice care au maturat coastele din Golful Bengal.
Problema este ca au fost afectate state asezate pe insule, cele mai multe dintre ele fara aparate specializate in detectarea seismelor sau a valurilor uriase, cunoscute si sub denumirea tsunami. Oceanul Indian, unde a avut loc cutremurul, cu epicentrul situat in imediata apropiere a insulei Sumatra, nu este populat de astfel de aparate. De asemenea, cutremurul care se pare ca a avut la origini un seism de mai mica amploare care a avut loc cu cateva zile inainte, a devenit sinistru in urma crearii fenomenului tsunami. De fapt, in Oceanul Indian tsunami se intalnesc foarte rar.
Se pare ca seismul mic altfel din zilele precedente a incarcat cu energie sau, altfel spus, a deranjat faliile care se intrepatrund in aceasta zona, de unde uriasa energie degajata in urma cu doua zile.
Lumea a fost luata pe nepregatite. Comunitatile mici de pescari care locuiesc in zona au fost pur si simplu devastate de valurile gigantice. La fel si iahturi sau alte tipuri de ambarcatiuni pe care se aflau in coaziera turisti straini veniti sa-si petreaca sarbatorile de iarna in zone exotice. Desi un val tsunami ajunge in circa o ora, o ora si jumatate din larg pana pe coastele pe care le-a afectat, nu a existat nici un indiciu ca acestea se apropie de tarm, punand in pericol vietile atator oameni.
In Indonezia, dar mai ales in Sri Lanka, tara cea mai afectata de acest seism, ca si in sudul Indiei sau in Tailanda nu sunt functionale centralele electrice si cele care asigura comunicarea la mare distanta.
Ieri, primele echipe de salvare trimise din intrega lume au ajuns in zona calamitata.
Operatiunile de salvare din nordul insulei indoneziene Sumatra se desfasurau cu dificultate, fiind afectate si de o serie de probleme de comunicare.
Un total de 44 de medici specialisti, printre care se numara chirurgi, obstetricieni, pediatri si radiologi, vor fi transportati la Aceh, a anuntat Nadial Usdal, responsabil in Ministerul Sanatatii, adaugand ca armata va furniza si un spital de campanie.
In provincia Aceh au fost trimise deja patru tone de medicamente si sase tone de alimente, precum si 500 de saci pentru transportarea cadavrelor.
Michael Elmquist, responsabilul din Jakarta a Biroului ONU pentru coordonarea actiunilor umanitare, a precizat ca, intr-o prima faza, in zona sunt necesare alimente, echipamente de prim-ajutor si corturi, precum si echipe de salvare.
Reprezentanta ONU in Indonezia dispune de un milion de dolari pentru lansarea primelor operatiuni, a adaugat el. Resposnabilii ONU din Jakarta au declarat ca nu dispun de informatii referitoare la soarta a 12 angajati din Banda Aceh, cea mai afectata zona.
De asemeena, sapte dintre cei 18 angajati indonezieni ai Organziatiei Internationale pentru Migratie aflati la Banda Aceh nu au mai dat nici un semn de viata dupa producerea catastrofei.
Numeroase localitati din nordul insulei Sumatra nu beneficiaza de nici un ajutor, iar Guvernul a creat o celula de criza in orasul Medan, situat in apropiere de Aceh. "In mod evident, si-au dat seama prea tarziu de amploarea catastrofei si au intampinat probleme majore in ceea ce priveste coordonarea interministeriala", a declarat un diplomat occidental.
In Sri Lanka situatia era disperata. Presedintele tarii, Chandrika Kumaratunga, a cerut ajutor "tuturor medicilor din lume". Ea a declarat ca tara nu a trecut niciodata printr-un asemenea dezastru - cel putin 11.500 de persoane erau anuntate la amiaza, ieri, ca fiind ucise in aceasta tara.



Turistii straini, printre victimele cutremurului
Guvernele mai multor tari din intreaga lume au dat publicitatii informatii privind turistii aflati in tarile din Asia de Sud-Est, devastate de cutremurul si valurile seismice produse duminica.
In Thailanda, o treime dintre victime sunt turisti straini, in timp ce in Sri Lanka si-au pierdut viata cel putin 70 de cetateni straini.



EUROPA
ITALIA: Cel putin 11 italieni au murit si multi altii sunt dati disparuti in regiunile devastate, potrivit Ministerului de Externe de la Roma.
MAREA BRITANIE: Ministerul de Externe de la Londra a anuntat ca patru cetateni britanici au murit in urma catastrofei din Asia. Unul dintre ei a murit in Thailanda, un altul in Sri Lanka si doi in Maldive. Ambasadorul britanic la Bangkok, David Fall, a precizat ca, potrivit unor informatii neconfirmate, sapte britanici ar fi murit la Phuket, iar alti 69 au fost raniti.
FRANTA: Trei cetateni francezi au fost ucisi, iar alti sase sunt dati disparuti in Asia, potrivit lui Renaud Muselier, secretar de stat la Ministerul francez de Externe.
AUSTRIA: trei austrieci au murit la Phuket.
BELGIA: Doua turiste belgiene au fost ucise la Phuket, potrivit autoritatilor de la Bruxelles, care sunt ingrijorate de soarta a "20-30 de belgieni" dati disparuti in aceasta insula.
GERMANIA: Patru turisti germani sunt dati disparuti in Sri Lanka. Agentia de turism Thomas Cook a anuntat ca in Thailanda, Sri Lanka si Maldive se aflau, la momentul producerii catastrofei, circa 4.000 de cetateni germani.
OLANDA: Nouasprezece cetateni olandezi sunt dati disparuti in Thailanda, a anuntat Asociatia Automobilistica si Turistica olandeza.
RUSIA: Patru rusi sunt dati disparuti in Thailanda.
PORTUGALIA: Cel putin trei portughezi sunt dati disparuti la Phuket, iar alti doi au fost raniti, potrivit Ministerului de Externe de la Lisabona.
SPANIA: Mai multi cetateni spanioli sunt spitalizati in Thailanda, a declarat Bernardino Leon, secretar de stat la Ministerul spaniol de Externe.
POLONIA: Patru persoane sunt date disparute in Thailanda, iar un turist polonez se numara, probabil, printre victime; in plus, doua turiste ranite au fost internate la Phuket si Krabi. In regiunile sinistrate, s-ar putea afla circa 2.000 de polonezi.
GRECIA: Un cetatean grec a fost ranit usor la Phuket, zona unde se afla circa 300 de turisti eleni.



ASIA/OCEANIA
AUSTRALIA: Doi australieni au murit, unul dintre ei fiind un copil in varsta de doar sase luni, iar alti cinci sunt dati disparuti.
NOUA ZEELANDA: un cetatean neo-zeelandez a murit in sudul Thailandei, a anuntat ministrul de Externe de la Wellington, Phil Goff.
HONG KONG: Optsprezece cetateni din Hong Kong au fost internati la Phuket.
CHINA: Sase chinezi au fost raniti in sudul Thailandei, a precizat ambasada Chinei la Bangkok.
JAPONIA: Douazeci si doi dintre cei 1.315 turisti niponi aflati in statele afectate sunt dati disparuti.



AFRICA
AFRICA DE SUD: Patru sud-africani sunt dati disparuti in Thailanda.



AMERICA DE NORD
CANADA: Cel putin un canadian a murit in Sri Lanka, informeaza postul de televiziune CBC.
SUA: Cel putin trei americani au fost ucisi si mai multi au fost raniti in tarile asiatice afectate de valurile uriase, se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat.



ORIENTUL MIJLOCIU
ISRAEL: Turista Sue Mor a fost usor ranita in Sri Lanka.



Printre victime nu sunt romani
Printre victimele cutremurului din Asia nu figureaza romani, conform datelor obtinute pana ieri dupa amiaza de la autoritatile locale de catre ambasadele Romaniei, a anuntat Ministerul roman de externe.
In cadrul ministerului s-a constituit o celula de criza care asigura comunicarea permanenta a ministerului cu ambasadele Romaniei din New Delhi (India), Colombo (Sri Lanka), Bangkok (Thailanda), Kuala Lumpur (Malaezia) si Jakarta (Indonezia).
Ministerul Afacerilor Externe urmareste cu atentie si preocupare situatia creata si exprima condoleante familiilor miilor de victime, produse de cutremurul propriu-zis si de valurile seismice devastatoare ce au urmat cataclismului.
Cutremurul din 26 decembrie, produs in nordul Oceanului Indian, a afectat regiuni din India, Sri Lanka, Insulele Maldive, Myanmar, Thailanda, Malaezia si Indonezia.
Persoanele din Romania care doresc sa afle informatii despre situatia rudelor sau cunoscutilor lor aflati in zona afectata de seism pot apela celula de criza a MAE, la numerele de telefon: 231-9355 si 231-9356.
Numele si adresele persoanelor despre starea carora se solicita informatii sint transmise ambasadelor Romaniei care, cu sprijinul autoritatilor locale, incearca sa le localizeze si sa se asigure ca acestea se afla in afara oricarui pericol, precizeaza ministrul roman de externe.



Seism si pe piata bursiera
Actiunile companiilor de asigurari si ale agentiilor de turism din Europa s-au depreciat in urma celui mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani. Munich Re, cel mai mare reasigurator din lume, si TUI, cea mai mare agentie de turism din Europa, au fost printre primii afectati de cutremurul resimtit si pe bursa, scrie Bloomberg.
Cutremurul de duminica din Asia, care a provocat moartea a peste 17.000 de persoane, a atins o magnitudine de 9 grade pe scara Richter in Indonezia si se situeaza pe locul al patrulea in randul celor mai puternice seisme inregistrate din 1900 pana in prezent.
"Cutremurul va avea cu siguranta consecinte, in special asupra companiilor implicate in turism", a declarat Manuel Cabezas, broker la BNP Paribas din Madrid. "Acest lucru ar putea afecta piata in conditiile volumului scazut din aceasta perioada", a precizat Cabezas. Analistii se asteapta ca volumele de tranzactionare sa se mentina reduse in urmatoarele zile, cand pietele din Londra sunt inchise, cu ocazia sarbatorilor.
Allianz, cel mai mare asigurator european, nu crede ca dezastrul va vea un impact foarte mare asupra castigurilor companiei. "Nu ne asteptam la un impact semnificativ asupra grupului Allianz, insa este prea devreme pentru a trage linie", a declarat Faith Thoms, purtator de cuvant al Allianz in Singapore. Allianz a mai avut de a face cu cereri de despagubire in valoare de 216 milioane euro, in cel de-al treilea trimestru al anului, in urma uraganelor din SUA.
Swiss Reinsurance, a doua companie de reasigurari din lume, a anuntat ca se asteapta, in urma cutremurului din Sumatra, la pagube asigurate mai mici decat in cazul uraganelor din America.
Luni dimineata,  indicele FTSEurofirst, care masoara evolutia actiunilor celor mai importante 300 de companii europene, scazuse cu 0,1% fata de ziua de vineri.
Printre companiile incluse in calculul acestui indice se mai numara firma germana de turism TUI  si operatorul aerian Lufthansa. Actiunile Lufthanasa s-au depreciat cu 1%. Actiunile TUI  au scazut si ele cu 1,8%.
"Presiunea cea mai mare este resimtita de societatile de asigurari, desi nu exista inca informatii clare legate de amploarea pagubelor. Din pacate, insa, cutremurul se adauga unei liste de vesti proaste pentru sectorul de turism", a declarat un analist de la o firma germana de brokeraj.
Ieri dmineata, titlurile societatilor de asigurari Axa-Franta si Zurich Financial se depreciasera fiecare cu cate 1%. De asemenea, actiunile companiilor germane de reasigurari Munich Re si Hannover Re au scazut cu cate 1,9% si, respectiv, 1,7%. Ambele societati au anuntat ca este prea devreme pentru a evalua volumul platilor pe care le vor avea de facut in urma cutremurului.
Pentru companiile de asigurari, pierderile cauzate de cutremurul de duminica se adauga unei liste de furtuni si miscari seismice care au facut din 2004 cel mai dificil an pentru acest sector economic, in ceea ce priveste costurile, se arata intr-un raport al Swiss Re. Cu exceptia acestei ultime catastrofe, dezastrele naturale si provocate de om din acest an au facut 21.000 de victime la nivel mondial si au determinat cereri de plati compensatorii de peste 42 de miliarde de dolari de la societatile de asigurare, mai mentioneaza raportul.
Firma londoneza Lloyd's, cea mai veche piata de asigurari din lume, a anuntat si ea ca este prea devreme pentru a estima dimensiunea expunerii la cutremurul din Indonezia si valurile tsunami care au afectat, duminica, coastele Asiei de Sud.
"Liniile de comunicatie sunt in prezent restrictionate si informatiile primite din zonele calamitate sunt limitate. Ca urmare, este imposibil sa determinam efectele catastrofei", a declarat un purtator de cuvant al Lloyd's.
"Ne asteptam ca expunerea sa fie limitata la statiunile de agrement, la asigurarile de accidente, la asigurarile de calatorie si de risc marin", a precizat sursa citata.
Impactul financiar va fi limitat in comparatie cu alte dezastre din acest an.
"Platile achitate de companiile asigurare si reasigurare vor fi destul de reduse, in primul rand pentru ca in zona nu sunt asigurate multe obiective, si in al doilea rand, pentru ca majoritatea asigurarilor sunt efectuate prin intermediul unor companii locale", a declarat Stefan SchA1rmann, analist pentru Helvea. (Andreea Paun)



Bilantul sinistrului pe tari
INDIA: Cel putin 6.597 de morti, dintre care aproape 3.000 in statul Tamil Nadu si tot atitia in insulele Andaman si Nicobar, situate in Golful Bengal, aflat in apropiere de epicentrul seismului, a anuntat agentia Press Trust of India (PTI).
SRI LANKA: 10.897 de morti, dintre care 70 cetateni straini, si 1.555 de disparuti, potrivit armatei sri-lankeze si rebelilor tamili care controleaza nordul insulei.
INDONEZIA: Cel putin 4.725 de morti in nordul Insulei Sumatra, potrivit Ministerului Sanatatii. Cel mai mare numar de victime - cel putin 3.000 de morti - s-a inregistrat in regiunea Banda Aceh, din extremitatea nordica a provinciei Aceh.
THAILANDA: peste 1.000 de morti, printre care se numara numerosi cetateni straini, si 1.200 de disparuti, potrivit Ministerului de Interne. O treime dintre victime sint turisti straini, a precizat un oficial cu rang inalt al Ministerului.
MALAEZIA: 51 de morti si un numar nedeterminat de disparuti, precum si peste 200 de raniti in nord-vestul tarii, in special in insula cu destinatie turistica Penang, afectata in cea mai mare masura.
MALDIVE: Cel putin 43 de morti si 51 de disparuti, au anuntat autoritatile.
BANGLADESH: un tata si copilul sau au murit in urma naufragiului unei ambarcatiuni cu turisti, au declarat responsabili locali.
BIRMANIA: Cel putin 30 de morti si doi disparuti, potrivit unei surse oficiale.
AFRICA : fenomenul tsunami a avut repercusiuni pana pe coastele estice ale Africii. Un barbat s-a inecat in apropiere de Mombasa, in Kenya, iar 16 persoane au fost date disparute in Somalia.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO