Politică externă

Daily Telegraph: Britanicii cer amanarea razboiului din Irak

10.01.2003, 00:00 5

Singurul aliat al Statelor Unite care sustinea fervent inceperea operatiunilor militare impotriva Irakului, Marea Britanie, a cerut amanarea campaniei pana in toamna acestui an, scrie cotidianul The Daily Telegraph. Londra doreste astfel sa acorde suficient timp expertilor ONU pentru a obtine dovezi clare privind nerespectarea obligatiilor Bagdadului in materie de dezarmare. Mai multi ministri si oficiali britanici cu rang inalt apreciaza ca nu exista nici o justificare legala pentru o actiune militara, in pofida desfasurarii de trupe americane si britanice in Golf, sustinea ieri ziarul britanic de dreapta.

Forta, ultima solutie
Oficialii considera ca guvernul britanic ar avea mai multe sanse sa obtina aprobarea Natiunilor Unite pentru o actiune militara, mai tarziu in cursul acestui an, daca ar fi posibila obtinerea unei dovezi irefutabile a faptului ca presedintele irakian Saddam Hussein nu a respectat conditiile de dezarmare stabilite de Rezolutia 1.441 a Consiliului de Securitate. Conform surselor diplomatice, premierul Tony Blair a lasat sa se inteleaga ca "exceptand cazul in care ar exista un flagrant delict, inspectorilor trebuie sa li se acorde suficient timp pentru a continua cautarile".
Britanicii cred ca nu ar putea convinge Natiunile Unite de necesitatea unui razboi, decat in situatia in care inspectorii ar reusi sa intinda o capcana regimului irakian, fie descoperind arme interzise, fie fortandu-le sa refuze accesul la anumite instalatii suspecte.
La randul sau, presedintele francez, Jacques Chirac, a reafirmat ieri ca utilizarea fortei inseamna constatarea unui esec si reprezinta ultima solutie in vederea rezolvarii crizei irakiene. "In criza irakiana, am dorit, de la inceput, sa gasim o solutie pasnica. tinand cont de consecintele umane, strategice si politice, o interventie militara nu trebuie luata in calcul decat in cazul in care toate celelalte optiuni esueaza. De asemenea, utilizarea fortei trebuie decisa de Consiliul de Securitate al ONU", a declarat Chirac.

Saddam vrea sa evite un razboi
Presedintele irakian Saddam Hussein a afirmat, miercuri, ca doreste sa evite un razboi cu Statele Unite, dar a subliniat ca "inamicul va fi invins" in cazul unei confruntari militare. El a apreciat ca luptatorii irakieni sunt, pe plan militar, mai capabili decat soldatii americani. "Luptatorii lor sunt departe de pamant, locuiesc in zgarie-nori (...) in timp ce noi suntem inca agricultori, foarte putini s-au separat de pamant si toate acestea ne dau forta de a invinge", a continuat Saddam Hussein.
Arabia Saudita a lansat o initiativa in lumea araba pentru a-l convinge pe presedintele irakian Saddam Hussein sa paraseasca de buna voie Irakul pentru a evita un razboi devastator in Orientul Mijlociu, relata ieri publicatia Christian Science Monitor. Potrivit cotidianului, si ministrul de Externe al Quatarului, Sheikh Hamad bin Jassem al-Thani i-ar fi facut o oferta de exil liderului de la Bagdad, dar aceasta informatie a fost dezmintita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24