Politică externă

Dmitri Medvedev, "mostenitorul" lui Putin

22.11.2005, 20:32 10

Saptamana trecuta, un comunicat al administratiei prezidentiale ruse anunta numirea lui Dmitri Medvedev, care pana atunci fusese seful administratiei prezidentiale, in functia de prim-vicepremier.

Pentru observatorii atenti ai mersului politicii de la Kremlin, informatia a fost lamu-ritoare: se pregatea ungerea succesorului lui Vladimir Putin, care conform constitutiei ruse nu mai poate candida pentru al treilea mandat in 2008.

Ceea ce a surprins a fost momentul ales de Putin pentru promovarea lui Medvedev. Presa rusa a speculat ca liderul de la Kremlin ar putea lua in calcul retragerea din functia prezindentiala mai devreme de 2008 pentru a facilita predarea stafetei catre succesorul dorit. Care ar fi calculele care stau la baza unui astfel de comportament din partea lui Putin? Agentia RIA Novosti crede ca ar fi vorba de decalarea alegerilor prezidentiale care sa le preceada pe cele legislative, programate a avea loc la sfarsitul lui 2007. Prin urmare Putin ar urmari sa se retraga la inceputul anului 2007 pentru a permite viitorului presedinte sa fie ales inaintea organizarii scrutinului pentru desemnarea Dumei de Stat.

Pozitia in care a fost numit Medvedev, care se va ocupa cu coordonarea unui asa-zis Consiliu national pentru proiecte, organism creat pentru a superviza alocarea a aproape 5 miliarde de dolari pentru utilitatile publice, ii ofera acestuia multa vizibilitate, beneficiind totodata de satisfactia populara cauzata de cheltuielile tot mai mari facute de administratie pentru asigurarile sociale, educatie si sanatate. Cum Rusia castiga sume tot mai mari din comercializarea mate-riilor prime si indeosebi a titeiului, al carui pret este in continua crestere pe pietele internationale, guvernul rus isi poate permite sa aloce fonduri tot mai mari catre aceste domenii.

Cine este insa Dmitri Medvedev? O examinare atenta a evolutiei sale politice arata legatura puternica si de durata cu actualul presedinte, Vladimir Putin. Nascut in 1965 la Leningrad, Medvedev a fost promovat inca de tanar in structurile administrative municipale, acolo unde a lucrat chiar sub conducerea lui Putin.

Devenit ulterior premier, in timpul ultimilor ani ai presedintiei lui Boris Eltin, Putin si-a promovat protejatul in functia de adjunct al secretarului general al guvernului. Cum steaua politica a lui Putin si-a continuat ascensiunea, acesta fiind desemnat presedinte la sfarsitul anului 1999, si cariera lui Medvedev a evoluat spectaculos, ajungand chiar adjunct al administratiei prezidentiale. Inaintea alegerilor din 2000, Medvedev a fost unul din oamenii cei mai apropiati de Putin, coordonandu-i campania electorala.

Influenta politica a adus cu sine si putere economica, in iunie 2000 Medvedev fiind ales presedintele consiliului de administratie al gigantului energetic rus Gazprom, pozitie in care s-a ocupat cu reformarea companiei. Analistii politici de la Moscova subliniaza indeosebi loialitatea lui Medvedev fata de Putin, care a fost rasplatita cu desemnarea in functia de sef al administratiei prezidentiale in octombrie 2003.

Ramane insa de vazut daca Medvedev este cu adevarat "alesul" sau daca nu cumva Putin isi va schimba optiunile pana in 2008. Multi se indoiesc inca de hotararea sa de a nu mai candida pentru un al treilea mandat, nefiind exclusa ipoteza modificarii textului constitutional pentru a face posibil acest lucru. In repetate randuri "tarul" Vladimir a infirmat o astfel de ipoteza, dar daca se va tine de cuvant, vom afla insa in urmatorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO