Politică externă

Drumurile s-au deblocat la Tighina, dar scolile sunt in continuare asediate

06.08.2004, 00:00 21



Drumurile feroviare care leaga Republica Moldova de sudul regiunii au fost deblocate ieri, in urma unor negocieri intre autoritatiule de la Tiraspol si cele de la Chisinau. Acestea au fost mediate de catre Ucraina, reprezentata de catre presedintele acestei tari, Leonid Kucima. Din partea Transnistreana a participat - la o discutie telefonica, acesta a fost suportul pe care s-au purtat discutiile - liderul Igor Smirnov, iar din partea moldoveana, premierul Vasile Tarlev.



Informatia fusese facuta publica ceva mai devreme prin intermediul lui Igor Smirnov. El a declarat, in cadrul unei reuniuni cu reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale din republica separatista, ca "acest pas a fost facut dupa decizia oficiala a Kievului de a nu bloca importul si exportul transnistrean".



Agentia oficiala de stiri a Tiraspolului a precizat ca, pe viitor, Ucraina va accepta marfurile transnistrene fara documente vamale emise de Republica Moldova. In acelasi timp, provincia separatista va exporta marfuri fara sa treaca prin formalitatile moldovenesti, sub marca "fabricat in Transnistria".



"Nu se poate spune ca autoritatile moldovenesti au renuntat la incercarea de a bloca activitatea economica transnistreana", a mentionat Smirnov, care a atras atentia ca decizia Guvernului de la Chisinau cu privire la introducerea sanctiunilor economice impotriva Tiraspolului a ramas in vigoare.



"Chisinaul intreprinde noi si noi actiuni de a subordona Transnistria, motiv pentru care ne-am pregatit pentru orice evolutie a situatiei, inclusiv pentru o agresiune militara din partea Republicii Moldova", a declarat liderul de la Tiraspol, care a mentionat ca au fost adoptate in acest sens masurile politice, economice si internationale necesare.



Smirnov a declarat ca Tiraspolul nu va renunta la negocierile cu Chisinaul pentru ca trebuie sa existe un anumit tip de relatii cu vecinii.



"Pentru un dialog eficient ar trebui sa existe garantii certe ca autoritatile de la Chisinau vor renunta la tot felul de blocade si la actiunile distructive in raporturile cu Transnistria", a apreciat liderul de la Tiraspol, care considera ca un acord referitor la aceste garantii ar trebui semnat in primul rand de statele garante, Rusia si Ucraina. " Nu am nevoie de semnatura lui Voronin. Nu-i mai credem pe domnii de la Chisinau", a adaugat el.



Vladimir Voronin si-a continuat ieri concediul. Desi unul dintre apropiatii sai, citat de BBC, sustinea ca se preocupa de situatia din Transnistria, chiar daca este in vacanta, opozitia de la Chisinau a reactionat. Dumitru Braghis, liderul blocului Moldova Democrata, a declarat, la BBC, ca este un gest iresponsabil din partea presedintelui de la Chisinau sa nu se implice in rezolvarea situatiei. Acesta sustine ca populatia de ambele maluri ale Nistrului este descurajata de lipsa de interes a presedintelui. La randul sau, Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin Democrat - tot de opozitie - a spus ca prin absenta, Voronin atinge culmea cinismului si a arogantei sale ca sef de stat.



Situatia din scoli insa, cea care s-a aflat la originea conflictului, a ramas neschimbata. 



Autoritatile din Tighina au avertizat liceul romanesc din oras ca trebuie sa obtina "inregistrarea oficiala" pana la 15 august, in caz contrar urmand sa aiba aceeasi soarta ca liceul din Rabnita, asaltat de militienii transnistreni, a declarat directorul liceului, Maria Roibu, citat de BASA-press.



Ultimatumul a fost formulat de seful administratiei de la Tighina, Alexandr Posudnevschi, intr-o emisiune de televiziune.



Maria Roibu a precizat ca liceul Alexandru cel Bun poate obtine inregistrarea numai in cazul in care va adopta programul de invatamant transnistrean, elaborat cu 40 de ani de ani in urma, din care lipsesc anumite obiecte de studiu, cum sunt limbile straine si informatica, si va folosi manualele redactate dupa modelul sovietic.



De asemenea, pentru a fi inregistrat, liceul trebuie sa adopte predarea in baza grafiei chirilice, optiunea pentru grafia latina lipsind din formularele pentru inregistrare, a subliniat Roibu.



Agnesa Eftodi, consilier al ministrului moldovean al Educatiei, a declarat ca "autoritatile moldovene vor incerca sa solutioneze pe cale pasnica problema scolilor romanesti din Transnistria si solicita ajutorul organismelor internationale in rezolvarea acestui conflict".



Administratia transnistreana a refuzat, luni, sa inregistreze liceul romanesc Alexandru cel Bun din Tighina, dupa ce solicitarea mai fusese respinsa de cateva ori, din diverse motive.



Profesori, parinti si elevi de la liceul romanesc din Tighina continua, pentru a patra sapamana consecutiv, sa supravegheze institutia, pentru a nu permite sigilarea ei de catre autoritatile transnistrene.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO