Politică externă

Dupa ce au refuzat euro, britanicii refuza si Constitutia

28.05.2003, 00:00 10

Proiectul noii Constitutii europene lansat, luni,  in dezbatere publica a reaprins polemicile in Marea Britanie, legate de rolul si locul tarii in noua arhitectura europeana.
Potrivit proiectului Constitutiei europene, viitoare Uniune va avea un presedinte si un ministru de externe. Functia de presedinte al Comisiei Europene (actualul Executiv al Uniunii) va fi mentinuta iar acesta, desi nu se va numi asa, va juca rolul unui prim ministru. Proiectul a o polemica aprinsa in Marea Britanie, tara care este un fervent sustinator al largirii UE drept urmare ar trebui sa sustina proiectul Constitutiei care-si propune sa asigure functionarea Uniunii largite la 25 de membri. Opozitia conservatoare si presa de dreapta critica, insa, proiectul si a inceput o campanie, indreptata impotriva guvernului lui Tony Blair pentru a-l obliga sa organizeze un referendum pentru adoptarea documentului. Euroscepticii reproseaza proiectului ca va amputa "iremediabil" suveranitatea regatului. Proiectul lansat luni la Bruxelles reprezinta "sfarsitul natiunilor" iar adoptandu-l Marea Britanie "isi tradeaza mii de ani de istorie" titra, ieri, dramatic, cotidianul de scandal The Sun (dreapta). Noua disputa vine la doar o saptamana dupa o alta cearta din Marea Britanie, legata de introducerea monedei euro si renuntarea la lira. Blair ar fi dorit organizarea unui referendum pe aceasta tema dar a trebuit sa renunte din cauza opozitiei incapatanate a britanicilor fata de proiect. "De ce referendum pentru  euro si nu si pentru Constitutie?" se intreaba The Sun care face un tablou sumbru al viitorului, in ipoteza in care Constitutia ar fi adoptata. Potrivit The Times, pentru a menaja susceptibilitatile britanicilor fata de independenta lor nationala presedintele Conventiei pentru Viitorul Europei, parintele proiectului de Constitutie,  Valery Giscard D'Estaing a facut o serie de concesii, eliminand din textul proiectului sintagma "Europa federala" . De asemenea, textul nu face trimitere la conceptul de "State Unite ale Europei". Dar britanicii vor mai mult, ei vor sa aiba in continuare drept de veto in Consilil sefilor de state, vor un ministru de externe al Europei dar care sa nu se numeasca asa, vor mai multe competente decat ofera proiectul in domeniul protectiei sociale si a politiei si, in fine, pretind o mai mare independenta in domeniul politicilor fiscale.



Franta in greva
Sistemul educational francez a intrat in a cincea zi de greva. Sindicarele franceze din mai multe domanii cer retragerea planului guvernamental de reforma a pensiilor care propune cresterea varstei de pensionare. Si alte sectoare se afla in greva.



Berlusconi pierde Roma
Majoritatea de centru dreapta condusa de Silvio Berlusconi a pierdut provincia Roma, in primele elegeri locale partiale care au avut duminica. Provincia este considerata cea mai reprezentativa din punct de vedere electoral, avand 3 milioane de alegatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels