Politică externă

Echipa care a câştigat alegerile în Statele Unite

Echipa care a câştigat alegerile în Statele Unite

AFP/Mediafax Foto

Autor: Iuliana Enache

08.11.2012, 00:05 1165

Barack Obama, preşedintele care a sfidat istoria

Prietenii spun despre Obama, născut în august 1961 în Hawaii, că este un preşedinte rezervat, cerebral, dar şi foarte competitiv, căruia nu-i place să piardă nici în politică, nici la baschet. Barack Hussein Obama, fiul unui kenyan şi al unei americance, şi-a făcut cu adevărat apariţia pe scena naţională americană la Convenţia democrată de la Boston, în 2004, unde John Kerry a fost ales pentru a lupta împotriva lui George W. Bush. Viitorul preşedinte a apărat atunci o abordare consensuală a politicii, care a sedus. El reprezenta la această dată, de şapte ani, sudul dezmoştenit de la Chicago în Senatul statului Illinois (nord). La începutul anului 2005, democratul ajunge în Senatul de la Washington, iar graţie carismei şi elocvenţei de care dă dovadă devine favoritul mass-media.

Patru ani mai târziu, după o ascensiune meteorică în cursul căreia o înfrânge pe Hillary Clinton în alegerile primare democrate pentru ca apoi să triumfe în faţa veteranului republican John McCain în alegerile prezidenţiale, el devine succesorul lui Bush şi se instalează, la vârsta de 47 de ani, la Casa Albă. Statele Unite au ales "speranţa în locul fricii", a afirmat Obama după ce a depus jurământul la 20 ianuarie 2009.

Dar exerciţiul puterii este adesea frustrant pentru Obama, avocat şi profesor de drept constituţional care şi-a petrecut o parte din copilărie în Indonezia, dar a studiat la prestigioasa Universitate Harvard, mai ales după ce republicanii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor la sfârşitul lui 2010.

Joe Biden, un expert în politică externă, dar predispus la gafe

Vicepreşedintele Joe Biden, cel de-al 47-lea vicepreşedinte al Statelor Unite, un bărbat impunător prin statură şi zâmbitor care va împlini 70 de ani la 20 noiembrie, a reprezentat din 1973 până în 2009 statul Delaware în Senat, unde a prezidat multă vreme Comisia pentru Afaceri Externe.

El a pledat pentru reducerea numărului de arme strategice cu URSS şi s-a opus războiului din Irak, pe care l-a susţinut într-o primă fază, înainte de a juca un rol important în definirea politicii externe a preşedintelui Barack Obama în privinţa Irakului şi Afganistanului. Biden este un apărător al programelor sociale şi al drepturilor homosexualilor.

Fin cunoscător al şicanelor lumii politice, el este apreciat pentru stilul direct. Dar predispoziţia sa pentru glume şi îndepărtarea de la discursul scris îi joacă adeseori feste.

În august, Biden a afirmat că declaraţiile lui Romney privind băncile "le înlănţuiesc picioarele americanilor" într-un discurs în fostul stat sclavagist Virginia. La începutul lui octombrie, el a declarat - după care a revenit - că clasa de mijloc "a fost devastată în ultimii patru ani", respectiv în timpul mandatului lui Barack Obama.

Joe Biden a fost candidat la învestitura democrată pentru alegerile prezidenţiale în 1987, abandonând cursa după ce a fost acuzat de plagiat. El şi-a încercat şansa în 2007, dar a fost dominat rapid de candidaturile lui Hillary Clinton şi Barack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO