Politică externă

Eduard George Soros, artizanul mazilirii lui Sevardnadze

28.11.2003, 00:00 26



Inca din luna februarie a acestui an, miliardarul George Soros a inceput sa pregateasca terenul pentru indepartarea lui Eduard Sevardnadze de la conducerea Georgiei, relata ieri The Globe And Mail.



In acea luna, Institutul sau pentru o Societate Deschisa a finantat plecarea activistului in varsta de 31 de ani Giga Bokeria in Serbia, unde acesta urma sa se intalneasca cu membri ai miscarii Otpor (de rezistenta) pentru a afla cum s-au folosit acestia de demonstratii stradale pentru a-l indeparta de la putere pe dictatorul Slobodan Milosevici. Apoi, in vara, fundatia lui Soros a finantat intoarcerea in Georgia a activistilor Otpor, ce organizarsera cursuri de trei zile menite a invata peste 1.000 de studenti cum sa organizeze o revolutie pasnica.



Week-end-ul trecut, Liberty Institute constituit cu ajutorul lui Bokeria a jucat un rol decisiv in organizarea de proteste stradale, proteste prin care Sevarnadze a fost obligat in cele din urma sa demisioneze.



In Tbilisi, legatura cu Otpor este considerata numai una din instantele in care Soros a sprijinit miscarea anti-Sevardnadze. Acesta a finantat de asemenea popularul post de televiziune al opozitiei care a jucat un rol crucial in organizarea revolutiei, sprijinind se pare si un grup de tineri care au condus protestele stradale.



Soros este de asemenea in bune relatii cu principalul oponent al lui Sevarnadze, Mihail Saakasvili, un avocat format la New York asteptat sa castige alegerile prezidentiale din 4 ianuarie. Anul trecut, Soros i-a acordat personal acestuia premiul fundatiei sale.



Dupa parerea angajatilor lui Soros, totul a fost facut in numele democratiei. Sevardnadze nu este insa de aceeasi parere.



"George Soros este pornit impotriva presedintelui Georgiei," a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa organizate cu o saptamana inaintea inaintarii demisiei sale. Aceasta era a treia oara cand Sevardnadze se plangea de Soros. Sevarnadze amenintase cu inchiderea birourilor din Georgia ale Open Society, spunand ca Soros nu ar trebui sa se implice in problemele politice ale Georgiei.



Conform lui Bokeria, trei alte organizatii au jucat roluri esentiale in indepartarea lui Sevardnadze: partidul Miscarii Nationale al lui Saakasvili, postul de televiziune Rustavi-2 si Kmara!, un grup de tineri ce i-au declarat razboi lui Sevardnadze in luna aprilie a anului trecut. Toate aceste organizatii au legatura cu Soros.



La mijlocul anului 2002, Sevardnadze a vorbit pentru prima data impotriva implicarii politice a lui Soros in Georgia, iar, la putin timp dupa aceea, birourile institutului lui Bokeria au fost invadate de tineri care au spart computerele si au batut cativa membri ai institutului. Soros a ripostat la acest atac declarand in cadrul unei conferinte de presa organizate in Moscova ca guvernul lui Sevardnadze nu poate organiza alegeri parlamentare corecte in 2003.



Fondurile lui Soros si intentiile sale care pareau bune au fost initial bine primite in state foste sovietice, insa unele dintre aceste relatii nu mai sunt la fel de bune. Ucraina si Belarus au acuzat organizatia lui Soros de implicare politica.



Soros, invinuit de unii de a fi declansat criza monetara din Asia de sud-est din 1997 prin amplele sale interventii pe piata monetara, a declarat ca urmatorul sau scop este acela de a se asigura ca presedintele american George W. Bush nu va fi reales. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO