Politică externă

Evreii se tem ca vor fi minoritari in Tara Sfanta

06.11.2003, 00:00 12

Mai mult de doua treimi dintre evreii israelieni se tem ca ar putea deveni o minoritate in raport cu populatia araba, in cazul in care va continua ocupatia teritoriilor palestiniene, se arata intr-un sondaj dat publicitatii ieri.
Dintre persoanele chestionate, 67 la suta au declarat ca se tem de un asemenea scenariu, in timp ce 24 la suta au o parere contrara si noua la suta nu au nici o opinie in acest sens. Astfel, 78 la suta dintre evreii israelieni sunt favorabili unei separari si crearii unui stat palestinian, fata de sase procente care doresc un stat comun. Potrivit estimarilor demografice, in 2005, in Israel numarul evreilor va fi egal cu cel al arabilor, iar populatia evreiasca va fi net minoritara in 2010. Pe de alta parte, sondajul confirma slaba sustinere de care dispune, in mediile evreiesti, "initiativa de la Geneva", proiectul de acord de pace elaborat de personalitati israeliene si palestiniene, care va fi anuntat oficial la jumatatea lunii noiembrie. Dintre subiectii studiului, 54 la suta se opun acestei initiative, 25 la suta sunt in favoarea acordului, iar 21 la suta nu au nici o opinie. Doar sapte la suta dintre evrei sunt de parere ca acest proiect are sanse de a fi aplicat. Sondajul a fost realizat de Centrul pentru studii de pace al Universitatii din Tel Aviv, pe un esantion reprezentativ de 500 de persoane, cu o marja de eroare de 4-5 procente.
Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO