Politică externă

Extinderea NATO determina o noua divizare a Europei

29.03.2004, 00:00 17



Astazi la Washington in prezenta presedintelui american George W. Bush, va avea loc ceremonia de marcare a momentului aderarii la NATO a celor sapte state invitate - Romania, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Slovenia. Ceremonia de la Washington va fi urmata, la 2 aprilie, de festivitatea inaltarii drapelelor nationale la sediul NATO din Bruxelles.



Cotidianul Washinton Post face o analiza a evenimentului, apreciind ca noile schimbari vor conduce la o noua divizare a Europei, intre Occident si statele foste sovietice. Planul pentru Europa, propus de Statele Unite si tarile occidentale la inceputul anilor 1990, s-a aplicat remarcabil in cei 15 ani de la caderea Zidului Berlinului. Din nefericire, chiar daca a disparut definitiv Cortina de Fier, incepe sa se contureze o noua diviziune. Cu exceptia celor trei state baltice, restul fostelor republici sovietice nu se vor integra in noua Europa. Este vorba de Rusia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova, tarile din Caucaz sau din Asia Centrala, arata Washington Post. Tarile din Centrul si Estul Europei au aplicat reforme care au permis aderarea lor la NATO ori UE. Statele Unite si NATO au participat la stabilizarea Balcanilor, iar Europa Occidentala a dezvoltat o relatie speciala cu Rusia. Dar viziunea unei Europe intregite si libere s-a oprit la granita cu fosta URSS. Rusia are un regim autoritarist, iar Guvernul de la Kiev nu a aplicat reforme politice si economice.



Georgia abia a reusit sa scape de fostul regim, dar noul presedinte, Mihail Saakasvili, va intampina dificultati in alinierea tarii la normele europene. In tarile din Caucaz sau din Asia Centrala, nici macar nu se pune problema schimbarilor politice sau economice.



Regiunile din nord-estul Europei sau Asia Centrala vor ramane democratii putin dezvoltate si fara economii de piata. Aceste zone risca sa fie conduse de regimuri autoritariste, care vor dispune de capacitati nucleare si pot tolera grupari criminale.



Un element central al strategiei americane din anii 1990 era promovarea democratiei in Rusia si a economiei de piata. Premisa de la care se pleca era aceea ca o integrare a Rusiei in structurile occidentale va determina aderarea tuturor statelor foste sovietice.



Cu toate ca Rusia condusa de Vladimir Putin a cooperat cu Statele Unite si Uniunea Europeana, Moscova nu are nici o intentie sa se alature structurilor transatlantice.



Statele Unite si partenerii acestora trebuie sa isi reorienteze strategiile, punand accentul pe integrarea in Europa a Ucrainei si Georgiei. Ambele tari sunt interesate de aderarea la NATO, dar in acelasi timp doresc sa pastreze si relatiile cu Rusia, care continua sa exercite o anumita influenta, cel putin regionala, scrie washington Post. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO