Politică externă

Extinderea UE, pusa in pericol de blocajul bugetar

23.11.2005, 20:25 10

Discutiile privitoare la schema bugetara a UE pentru perioada 2007-2013 s-au soldat cu un nou esec, de data aceasta subiectul divergentelor reprezentandu-l costurile extinderii Uniunii.

Ministrul francez de externe, Philippe Douste-Blazy, a reprosat presedintiei britanice a UE ca nu da dovada de flexibilitate si nu vine cu o propunere concreta de buget.

"Daca britanicii nu vor propune in zilele urmatoare o schema bugetara echilibrata, care sa includa si costurile extinderii europene, atunci ne condamna pe toti la esec, ceea ce ar insemna o grea responsabilitate", a spus Blazy.

Declaratiile lui Blazy se adauga celor facute de catre presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, care a avertizat ca amanarea adoptarii bugetului comunitar poate pune in primejdie intreg procesul de extindere a UE, cu doar un an inaintea prognozatei aderari a Romaniei si Bulgariei. "Sincer sa fiu, nu este credibil sa vorbim despre extindere atata vreme cat nu suntem capabili sa finantam Uniunea Europeana asa cum este ea acum", a afirmat oficialul european.

In cadrul reuniunii ministrilor de externe ai statelor UE, presedintia britanica a Consiliului European a fost criticata de celelalte delegatii pentru ca nu a venit cu o propunere concreta in privinta bugetului. Ministrul britanic de externe, Jack Straw, a declarat insa ca o schema de buget va fi facuta publica cu cateva zile inaintea summit-ului de la Bruxelles si ca aceasta va fi substantial diferita de cea prezentata de anterioara presedintie luxemburgheza a UE. De asemenea, Straw a cerut si celorlalte state membre sa dea dovada de flexibilitate si sa faca compromisuri daca vor sa se ajunga la o intelegere in luna decembrie.

Dupa ce adoptarea bugetului comunitar a fost blocata in luna iunie in principal datorita opozitiei britanice, de curand Olanda si-a anuntat decizia de a obtine din partea Uniunii Europene o reducere de un miliard de euro a contributiei sale, fapt ce ar putea face si mai dificila adoptarea schemei de buget la viitorul summit european programat luna viitoare la Bruxelles.

Guvernul olandez s-a angajat chiar in fata Parlamentului ca va obtine aceasta reducere, iar un oficial de la Haga a anuntat ca "este foarte dificil, daca nu imposibil, pentru Guvern sa se intoarca de la Consiliul European cu un compromis sau o afacere proasta, din moment ce am avut deja un vot negativ la referendumul privind Tratatul Constitutional al UE din luna iunie". Acesta a adaugat ca "Guvernul se bucura de o masiva sustinere populara, ceea ce ii permite chiar sa blocheze o intelegere in privinta bugetului comunitar, daca acest lucru va fi necesar".

Olanda are cea mai mare con-tributie la bugetul comunitar raportat la numarul de locuitori, insa are doar al cincilea venit pe cap de locuitor din interiorul UE dupa Luxemburg, Irlanda, Danemarca si Austria.

Aceasta pozitie a Olandei se adauga refuzului britanic de a accepta reducerea rabatului pe care Marea Britanie il primeste de la bugetul comunitar in lipsa refor-marii modului in care sunt alocate fondurile in cadrul Uniunii, si indeosebi in lipsa reducerii contributiilor legate de Politica Agricola Comuna (PAC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO