Politică externă

FBI, pe urmele lunetistului din Virginia

20.08.2003, 00:00 8



Americanii orasului Charleston, capitala statului Virginia, traiesc din nou cu teama ca ar putea fi atacati, in plina strada de un lunetist dupa ce in decurs de o saptamana trei persoane au fost impuscate.



Politistii FBI au anuntat ca se vor implica in anchetarea acestui caz. Este pentru a doua oara in ultimii ani cand Statele Unite trebuie sa faca fata unui asemenea caz: anul trecut doi lunetisti au savarsit zece crime in serie.



Toate cele trei victime din Charleston au fost impuscate in cap ori in gat, cartusele gasite avand acelasi calibru si provenind de la acelasi tip de arma, fiind trase de la o distanta de aproape 30 de metri. Potrivit Politiei, crimele ar putea fi opera unei singure persoane. Prima victima, un barbat de 44 de ani, a fost impuscat intr-o cabina telefonie, la Chaeleston, la 250 de kilometri sud-est de Washington. Patru zile mai tarziu, o femeie de 31 de ani a fost ucisa in timp ce mergea cu masina. Iar, numai o ora mai tarziu, un barbat de 26 de ani a fost impuscat in apropierea unei brutarii.



Politia i-a avertizat pe locuitorii din Charleston si din preajma orasului sa nu mearga singuri la cumparaturi, intrucat lunetistul pare sa urmareasca persoanele singure. Crimele se aseamana cu atacurile de anul trecut ale unui lunetist care a terorizat locuitorii din zona Washington D.C. In urma acelor atacuri, care au durat trei saptamani, zece persoane au fost ucise. Seria atacurilor a luat sfarsit cu arestarea lui John Allen Muhammad, 42 de ani, si a lui John Lee Malvo, 18 ani. Cei doi sunt judecati separat pentru crima, in Virginia si risca pedeapsa capitala.



Avand in vedere situatia de anul trecut, FBI s-a implicat in ancheta declansata in cazul lunetistului din Charleston. Politistii care ancheteaza uciderea a trei persoane in zona orasului Charleston sunt asistati de cei care au investigat, anul trecut, o serie de asasinate comise de doi lunetisti in regiunea capitalei federale, informeaza CNN.



Anchetatorii de la Washington "au oferit sfaturi bune", pe care politia locala din West Virginia le urmeaza, a declarat seriful comitatului Kanawha, Dave Tucker.



Anchetatorii au format 12 echipe, pentru a ii putea interoga pe toti cei peste o suta de suspecti identificati pana in prezent. Politia cauta si o camioneta de culoare inchisa, probabil maro, marca Ford F-150.



Surse din cadrul Politiei au precizat ca autoritatile au analizat trecutul celor trei victime, descoperind ca toate trei au urmat acelasi liceu, chiar daca nu in aceeasi perioada. Anchetatorii inclina sa adopte ipoteza conform careia ucigasul locuieste in zona sau cunoaste foarte bine imprejurimile. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO