Politică externă

Francois Bayrou: Nici cu Sarkozy, nici cu Royal

26.04.2007, 20:07 8

Francois Bayrou, candidatul care a obtinut locul trei in primul tur de scrutin al prezidentialelor din 22 aprilie din Franta a refuzat intr-o conferinta de presa sa isi exprime sprijinul pentru vreunul din cei doi candidati ramasi in cursa pentru turul doi, anunta ieri France2. Bayrou a catalogat "absolut imposibil" acceptarea unui portofoliu ministerial intr-un eventual guvern numit de candidata socialistilor (daca ajunge la Elysee), oferta pe care i-a facut-o Segolene Royal.
Centristul Bayrou (Uniunea pentru Democratie Franceza - UFD) a contabilizat dupa primul tur 18,55% din voturi si in mare parte de el si de voturile acestei cincimi a francezilor depinde cine va fi noul presedinte al Frantei dupa al doilea tur de scrutin din 6 mai.
Cinci candidati ai partidelor de stanga au declarat in seara lui 22 aprilie ca o vor vota pe Royal, in timp ce Bayrou, cu cele aproape 20 de procente obtinute, nu si-a anuntat sprijinul pentru nimeni.
El a anuntat mai tarziu ca va vorbi despre candidatul pe care il va sustine pe 6 mai intr-o conferinta de presa programata pentru 25 aprilie.
Decizia lui Bayrou a fost prevazuta de o serie de experti care erau constienti ca la nivelul oficialilor alesi ai UDF, se simtea impactul apropiatelor alegeri legislative programate pentru iunie curent, 11 dintre cei 29 de deputati UDF optand pentru o sustinere a lui Sarkozy, anunta ieri Le Soir.
"Francois Bayrou este prins intre ciocan si nicovala", crede Philippe Braud, profesor de stiinte politice la Sorbona, citat de AFP, de aceea ar putea sa amane sau chiar sa nu anunte consemnul de vot pentru vreunul din cei doi.
Dupa primul tur de scrutin, candidatul din partea Uniunii pentru o Miscare Populara, Nicolas Sarkozy (52 de ani), a obtinut, duminica, 31,18% dintre voturile exprimate, in timp ce contracandidatul sau in turul doi al alegerilor, Segolene Royal (54 de ani), candidata Partidului Socialist, a inregistrat 25,87%.
Decizia liderului UDF referitor la exprimarea oficiala a unui sprijin pentru Sarkozy sau Royal era cu atat mai importanta cu cat un sondaj efectuat la inceputul acestei saptamani de TNS Sofres si citat de Le Figaro, indica o reducere a diferentei dintre cei doi la doar 2 puncte, 51% si, respectiv, 49% din intentiile de vot. Sondajul respectiv a dat o diferenta mai mica decat cele sase studii precedente realizate dupa primul tur de scrutin de duminica seara, care il creditau pe Sarkozy cu 52-54% si cu 46-48% pe Royal. Potrivit sondajului, din cele 6,8 milioane de votanti ai lui Bayrou, doar 25% i-ar reveni lui Sarkozy si 46% lui Royal. Restul alegatorilor lui Bayrou ar urma sa se abtina de la vot.
Interesul pentru votul lui Bayrou a fost reflectat si in promisiunile facute atat de Sarkozy, sprijin in alegerile legislative din iunie curent, cat si de Royal, care a vorbit despre includerea membrilor UDF in guvern. Franta este o republica semiprezidentiala, astfel ca presedintele este cel care numeste prim-ministrul si guvernul.
Ea a declarat, cu o zi inainte de conferinta de presa in care Bayrou isi va prezenta optiunea sa privind cel de-al doilea tur de scrutin, ca a "propus o sedinta de lucru" cu UDF (Uniunea pentru democratia franceza), "cu patru sau cinci persoane din cele doua formatiuni", urmata "de o conferinta de presa", destinata sa asigure "transparenta". Royal a vorbit inclusiv de posibilitatea numirii unor ministri din partea UDF, tinand cont de statutul de semiprezidentialitate al republicii franceze, in care presedintele, printre alte multe prerogative, poate numi primul-ministru si guvernul.
Dupa afisarea rezultatelor primului tur de scrutin, presedintele in exercitiu, Jacques Chirac, si-a exprimat sprijinul pentru Sarkozy in al doilea tur. Extrema dreapta inclina spre Sarkozy, desi Le Pen nu si-a exprimat preferinta. Sondajele arata ca Sarkozy ar putea castiga in turul al doilea cu 54%, dar analistii spun ca finalul este deschis.
Oricum, primul tur al scrutinului organizat in 22 aprilie a demonstrat prin procentul de participare - aproape 85% - ca francezii si-au regasit apetitul pentru politica. Majoritatea expertilor preconizeaza ca acest interes sa se pastreze si in turul a doilea - decisiv - al alegerilor prezidentiale din 6 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO