Politică externă

Franta interzice valul islamic in scolile publice

19.12.2003, 00:00 26



Dupa luni de dezbateri aprinse in societatea franceza, presedintele republicii Jacques Chirac s-a pronuntat miercuri seara pentru adoptarea in regim de urgenta a unei legi care ar urma sa interzica insemnele religioase "ostentative" in locurile publice si in scoli. Sunt vizate de lege, in primul rand vaul islamic si kippa purtata de evreii ultraortodocsi, dar si crucea crestina de dimensiuni foarte mari. Potrivit presedintelui, legea va intari laicitatea statului francez, protejata printr-o lege din 1905. Cu cateva luni in urma Chirac a instituit la Palatul Elysee o "comisie a inteleptilor" condusa de Bernard Stasi care a examinat oportunitatea adoptarii ununi astfel de act normativ. In timpul unei interventii transmise in direct de televiziuni, presedintele si-a exprimat miercuri seara punctul de vedere in fata a 400 de oameni, reprezentanti ai guvernului, sindicatelor, sau asociatiilor relogioase. El s-a pronuntat impotriva unei recomandari din raportul Stasi care propunea includerea in calendarul scolar a inca doua zile de sarbatoare - Yom Kippur, pentru iudei si Aid el - Kebir pentru musulmani.



"Sunt de parere ca portul insemnelor care subliniaza in mod ostentativ apartenenta religiaosa trebuie interzis in scolile, colegiile si liceele publice. Semnele discrete, de exemplu o cruciulita, o stea a lui David, sau o mana a Fatimei (insemn religios musulman - n.n.) vor ramane posibile. In schimb, insemnele ostentative nu vor mai fi admise. Valul islamic, kippa, o cruce de dimensiuni excesive nu-si au locul in incinta scolilor publice.", a spus presedintele. Raspunzand celor care se tem de "stigmatizarea" islamului, Chirac a afirmat ca aceasta religie "are locul ei" in Franta si a cerut dezvoltarea invatamantului religios in scoli, intrucat "respectul, toleranta, spiritul de dialog, se vor inradacina odata cu cunoasterea si intelegerea fata de celalalt."



Chirac s-a pronuntat si pentru "neutralitatea si laicitatea serviciilor publice", preconizand adoptarea unei legi care ar urma sa impiedice un pacient sa refuze sa fie ingrijit de un medic de alt sex. Femeile musulamne refuza constant sa fie ingrijite de medici barbati. De asemenea, Chirac a facut referire si la purtarea insemnelor religioase la locul de munca. Potrivit presedintelui, ministrul muncii va trebui sa inceapa "discutiile necesare si, daca este nevoie, sa supuna atentei Parlamentului o dispozitie care sa permita sefilor de intreprinderi sa reglementeze portul insemnelor religioase." Presa din Franta a remarcat ca Chirac s-a ferit sa vorbeasca doar despre laicitate, sau sa-si reduca discursul la simpla problema a purtarii valului islamic. El a vorbit de Franta, de principiile pe care s-a fondat republica, de egalitatea de sanse, lupta impotriva rasismului si a antisemitismului. Chirac a incercat astfel sa impace pe toata lumea, de la corpul didactic care in majoritate este impotriva acestei legi, la feministe, pentru a nu mai vorbi de cei cinci milioane de musulmani care traiesc in Franta. Discursul sau a fost primit relativ bine. Liderii religiosi i-au indemnat pe credinciosii musulmani sa reactioneze cu prudenta. Dalil Boubakeur, presedintele Consiliului francez al cultului musulman a spus ca musulmanii trebuie sa"mediteze cu calm si seninatate."
iulian.anghel@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO