Politică externă

Germania se opune masurilor UE pentru transparenta

15.08.2006, 20:11 13

Germania propune limite pentru Initiativa Europeana pentru Transparenta initiata de Comisia Europeana, care presupune publicarea de informatii despre beneficiarii de fonduri structurale si fonduri pentru agricultura, relateaza EuObserver.
Ministrul economiei, germanul Michael Glos, a declarat ca ar trebui introdus un prag, astfel doar beneficiarii a peste 2 milioane de euro din fondurile europene sa fie dati publicitatii. Din punctul sau de vedere, pragul ar putea proteja informatiile despre afaceri sensibile si ar reduce costurile birocratice.
Intr-o nota trimisa celorlalti membri ai cabinetului, ministrul apreciaza ca o astfel de masura din partea comisiei ar putea "duce la aprecieri negative, care ar pune la indoiala programul de ajutor al Uniunii si ar putea speria potentialii investitori".
Reactia germana vine ca raspuns la Initiativa pentru Transparenta, propusa de catre comisarul pentru probleme administrative si vicepresedintele comisiei, Siim Kallas, ce prevede ca statele membre sa furnizeze informatii despre beneficiarii fondurilor structurale, caracteristicile proiectului in urma caruia au obtinut finantarea si suma de bani obtinuta. In cazul in care cei care aplica pentru obtinerea de fonduri structurale nu se supun acestor prevederi, acestia risca sa nu mai obtina suma ceruta.
Fondurile structurale sunt folosite, in general, pentru dezvoltarea politicilor regionale, pentru dezvoltarea infrastructurii, crearea de locuri de munca, dezvoltare locala in regiunile relativ sarace ale Uniunii Europene. Fondurile reprezinta aproape o treime din bugetul UE, in valoare de 864 miliarde de euro pentru perioada 2008-2013.
De asemenea, comisia isi propune sa lanseze un portal Internet, administrat doar de comisie, care va afisa beneficiarii fondurilor si va include trimiteri catre siteurile statelor membre pentru infromatii privind beneficiarii fondurilor pentru agricultura.
Siteul comisarului Kallas precizeaza ca, prin aceasta initiativa, UE isi propune sa "creasca deschiderea si accesibilitatea institutiilor europene, nivelul de informare a oamenilor cu privire la modalitatatea de cheltuire al bugetului Uniunii Europene si sa faca posibila verificarea activitatii institutiilor UE de catre public".
Kallas se afla sub presiunea directa a membrilor Parlamentului European si a organizatiilor neguvernamentale, printre care Farmsubsidy.org, al carei scop este sa publice date despre subventiile in agricultura. Organizatia afirma ca publicul ar trebui sa stie cine beneficiaza de fondurile obtinute din cele destinate agriculturii si de fondurile structurale.
Fondurile pentru agricultura reprezinta cea mai mare parte din bugetul Uniunii, ridicandu-se la peste 44% din valoarea acestuia. In urma cu o luna, comisarul Kallas impreuna cu Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultura si dezvoltare regionala, au pledat pentru mai multa transparenta in acest domeniu.
"Cetatenii au dreptul sa stie pe ce le cheltuim banii", a declarat Boel la acea vreme.
Conform EuObserver, doar 12 state membre au publicat pana acum informatiile cerute. Insa, pe langa Germania, state precum Franta, Irlanda, Spania, Olanda, Polonia si Slovacia au manifestat rezerve in privinta acestei initiative.
Initiativa Europeana pentru Transparenta a fost lansata inca din noiembrie 2005, iar prin publicarea Cartii Verzi a transparentei la 3 mai 2006 a fost lansata oficial si dezbaterea publica pe acest subiect. Initiativa prevede, de asemenea, lupta impotriva coruptiei si publicarea de informatii despre grupurile de interese care fac lobby la UE.
Perioada alocata dezbaterii publice se incheie la 31 august, cand comisarii va trebui sa ia masuri concrete in ceea ce priveste cresterea transparentei la nivelul Uniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO