Politică externă

In Israel, guvernul de coalitie a cazut

01.11.2002, 00:00 19

Ministrii Partidului Muncii au demisionat, miercuri seara, din cabinetul israelian, in timpul dezbaterilor privind bugetul pentru 2003, determinand, astfel, destramarea guvernului de uniune nationala condus de premierul de dreapta Ariel Sharon.
Cei cinci ministri ai Partidului Muncii intre care, ministrul apararii Ben Elizer si totodata sef al acestei formatiuni si ministrul de externe Shimon Peres si-au anuntat demisiile pentru a protesta impotriva creditelor alocate coloniilor evreiesti din teritoriile palestiniene. Proiectul bugetului de austeritate propus de Sharon si criticat de laburisti, mai prevede reduceri bugetare de circa 1,8 miliarde de dolari. Laburistii au refuzat sa voteze bugetul atat timp cat creditele alocate coloniilor din teritoriile palestiniene nu vor fi reduse cu 150 de milioane de dolari, similar celorlalte cheltuieli sociale.
Sharon a inceput consultarile in vederea unei remanieri guvernamentale si a respins varianta alegerilor anticipate. Ben Elizer doreste organizarea de alegeri anticipate inainte de sfarsitul actualei legislaturi si va discuta cu toate grupurile parlamentare pentru a stabili o data a alegerilor.
Opozitia, care include acum si Partidul Muncii, nu poate mobiliza, insa, o majoritate absoluta de 61 de deputati din totalul de 120, absolut necesara pentru inlaturarea de la putere a Guvernului, sustine Sharon. O motiune de cenzura depusa de catre Partidul Meretz (stanga), urmeaza sa fie examinata saptamA„sna viitoare.
De asemenea, miercuri seara, Parlamentul israelian a votat, in prima lectura, bugetul pentru anul 2003, contestat de laburistii. Dintre cei 114 deputati prezenti, 67 au votat in favoarea bugetului, 45 impotriva, iar doi s-au abtinut, conform rezultatelor oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO