Politică externă

Încă o vizită a lui Gadhafi în Italia, încă o tentativă de convertire în masă la Islam

Încă o vizită a lui Gadhafi în Italia, încă o tentativă de convertire în masă la Islam
31.08.2010, 10:11 27

Liderul libian Moammar Gadhafi, care deţine participaţiiimportante în giganţii economici italieni, a supărat o parte dinpopulaţia din peninsulă printr-o nouă tentativă de a-i converti laislamism în cadrul unei vizite de trei zile în statul catolic,scrie Wall Street Journal.

Gadhafi a ţinut o predică în faţa a 800 de femei aduse prinintermediul unei agenţii specializate. Unele femei care auparticipat că în cadrul întâlnirii, câteva persoane au fostconvertite la islam, şi au plecat acasă cu o copie din Coran,făcută cadou de Gadhafi.

Acest tip de întâlnire a devenit un ritual prezent în viziteletot mai frecvente ale liderului libian în Italia. Călătoriilemisionare ale şefului de stat au devenit din ce în ce mai dese dupăce autorităţile de la Roma au promis un ajutor anual de 5 miliardede euro pentru compensaţii morale faţă de poporul libian înperioada în care a fost sub ocupaţie italiană, până în anul 1930.În schimb Gadhafi a fost de acord să oprească valul de imigranţicare tranzitau Libia spre Italia. Totodată, el a devenit unul dincei mai importanţi acţionari la giganţii economici italieni, Eni şiUniCredit.

Publicul italian nu apreciază acest tip de manifestări. "Gadhafitrebuie să arate respect. Nu trebuie să vină în Italia cu misiunide convertire la Islam", spune Rocco Buttilgione, liderulcreştin-democraţilor.

"De fiecare dată când vine la Roma e mai rău ca ultima oară",întăreşte şi Emma Bonino, un senator din opoziţie.Mai multecotidiene italiene, inclusiv Corriere della Sera l-au citat peGadhafi spunând femeilor că islamismul ar trebui să devină religiaoficială a Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO