Politică externă

Incertitudini privind planul european de salvare a bancilor

02.10.2008, 17:44 14

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, dezminte informatia aparuta miercuri in presa potrivit careia Franta ar pregati un plan de salvare a economiei europene in valoare de 300 de miliarde de euro (420 de miliarde de dolari), asemanator celui american, dar un astfel de plan este aparat public de Olanda, care incearca sa-i convinga pe europeni de necesitatea demersului.

"Nu exista asa ceva", a declarat Lagarde intr-un interviu pentru presa germana, adaugand insa ca este nevoie de un plan economic "pentru sustinerea sectorului financiar" in Europa.
La randul sau, premierul luxemburghez si liderul "zonei euro", Jean-Claude Juncker, a declarat ca economia europeana nu are nevoie de un plan precum cel din SUA.
Intreaga controversa a pornit de la o informatie furnizata miercuri de agentia France Presse conform careia presedintele francez Nicolas Sarkozy va propune crearea unui fond de 300 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor europene care au probleme financiare. Agentia Reuters a transmis insa ieri ca Guvernul olandez cauta sprijin din partea statelor Uniunii Europene pentru derularea unui program identic cu cel atribuit Frantei.
"In aceasta saptamana au aparut informatii in presa privind un plan al Frantei, similar cu cel discutat de noi, pentru Europa", a declarat ministrul de finante al Olandei, Wouter Bos, adresandu-se Parlamentului de la Amsterdam.
Programul ar presupune, in viziunea Executivului olandez, fonduri nationale separate, care ar fi finantate coordonat, si nu un singur fond gigant la nivelul UE, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului Olandei.
Fiecare dintre aceste fonduri nationale ar reprezenta pana la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) al fiecarui start participant, iar totalul la nivelul Uniunii ar putea ajunge la 300 de miliarde de euro, a continuat oficialul.
Premierul olandez, Jan Peter Balkenende, urma sa discute aseara propunerea la Paris, cu presedintele Frantei, a adaugat el.
Sarkozy a propus o intalnire la sfarsitul acestei saptamani la Paris cu liderii Italiei, Germaniei, Marii Britanii, dar si cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele zonei euro, Jean-Claude Juncker, si cu presedintele Comisiei Europene, Manuel Dur‹o Barroso. Motivul organizarii acestei intalniri este pregatirea unui summit mondial pentru "refondarea sistemului financiar global", a argumentat Sarkozy.
Germania a respins de asemenea presupusul plan al Frantei, spunand ca nu va sustine un plan european "big-bang". "Nu sustinem scrierea unor cecuri in alb", a sustinut cancelarul german, Angela Merkel.
Nici Marea Britanie nu e incantata de ideea unui astfel de fond, preferand sa rezolve criza financiara prin actiuni imediate, desi oficialii de la Bank of England si de la Trezoreria tarii lucreaza la o serie de planuri pentru rezolvarea problemelor financiare, relateaza Financial Times.
Planul francez de 300 de milioane de dolari ar fi varianta europeana a celui american care are o valoare de 700 de miliarde de dolari.
Planul din SUA a fost miercuri adoptat de Senat, dupa ce la inceputul saptamanii fusese respins de Camera Reprezentantilor. Decizia finala apartine tot Camerei Reprezentantilor care vor vota astazi din nou documentul.
Decizia lui Sarkozy de a-i chema la Paris la intalnirea de sambata doar pe liderii statelor care fac parte din G8 (grupul celor mai industrializate state ale lumii) i-a suparat pe unii lideri europeni precum Jose Luis Rodriguez Zapatero, premierul Spaniei. Conform cotidianului spaniol El Pais, acesta a refuzat sa aiba o intalnire bilaterala cu Sarkozy din cauza ca nu a fost invitat la summit-ul de la sfarsitul saptamanii.
Criza din SUA, considerata cea mai mare de la Marea Depresiune incoace, a atras critici dure din partea liderilor mondiali. Daca luna trecuta, Nicolas Sarkozy a cerut pedepsirea responsabililor pentru aceasta criza, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ieri ca era suprematiei economice americane s-a terminat si ca lumea are nevoie de un nou sistem financiar "mai corect".
 Premierul rus Vladimir Putin a criticat cu o zi inainte "iresponsabilitatea americana" care a dus la criza globala.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO