Politică externă

India si Pakistan cauta o solutie in cazul provinciei Kashmir

17.02.2004, 00:00 31



Dupa doi ani si jumatate de crize si tensiuni, India si Pakistanul au inceput ieri, la Islamabad, discutiile privind provincia Kashmir, provincie divizata si revendicata de cele doua state. Timp de doua zile discutiile vor avea loc la nivelul inaltilor functionari din ministerele de externe ale celor doua state, acestia avand misiunea sa pregateasca terenul pentru intalnirea de miercuri dintre sefii diplomatiilor din India si Pakistan. Maine, ministrii de externe indian si pakistanez vor avea prima intalnire din ultimii trei ani.



Prima parte a discutiilor purtate ieri de dimineata au fost calificate de purtatorul de cuvant al ministerului afacerilor externe din Pakistan ca fiind constructive, "purtate intr-o admosfera cordiala". Potrivit BBC, observatorii internationali considera ca atat India cat si Pakistan au inceput acest dialog acceptand ca problemele din Kashmir nu se pot rezolva prin mijloace militare. Este de asteptat ca in timpul discutiilor - primele ce acest gen din ultimii trei ani - sa fie atinse teme precum restrictiile nucleare si problemele de secritate. Pe de alta parte, Rifaat Hussain, seful Departamentului pentru studii strategice al Univeristatii Quaid-e-Azam, a apreciat, potrivit AFP, ca rezerva demonstrata de India fata de recenta dezvaluire a activitatii de proliferare nucleara, desfasurata de anumiti cercetatori pakistanezi, demonstreaza disponibilitatea autoritatilor de la New Delhi fata de discutiile privind soarta provinciei Kashmir.



Rivalitatea dintre India si Pakistan a inceput in 1947. Cele doua state au purtat trei razboaie dintre care doua au fost provocate de revendicarea aceastei regiuni. Ulterior, provincia Kashmir a fost separata in doua de o linie de control. In urma cu 15 ani, in 1989, miscarile islamiste din Kashmir au lansat o lupta armata impotriva prezentei indiene in regiune soldata cu zeci de mii de morti. In ultimii 15 ani lupta armata si de represiune purtata de fortele de ordine indiene au provocat moartea a 40.000 de persoane, potrivit autoritatilor indiene. Fortele de gherila vorbesc insa de peste 100.000 de morti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO