Politică externă

Japonia a furat insulele disputate din Marea Chinei de Est, afirmă ministrul chinez de Externe

Japonia a furat insulele disputate din Marea Chinei de Est, afirmă ministrul chinez de Externe

Autor: Ana Borlescu

28.09.2012, 16:39 767

"Japonia a furat aceste insule în 1895 către finalul războiului chino-japonez şi a forţat guvernul chinez să semneze un tratat inegal pentru a-i ceda aceste teritorii", a afirmat ministrul la tribuna ONU, adăugând că aceste insule fac "parte integrantă din teritoriul chinez din antichitate".

"Aşa-zisa cumpărare (a insulelor) precum şi celelalte acte unilaterale întreprinse de guvernul japonez constituie o gravă încălcare a suveranităţii chineze", a continuat acesta, vorbind despre "acte ilegale, nule şi neavenite".

"Solicităm insistent părţii japoneze să oprească imediat orice act care atentează la suveranitatea teritorială a Chinei, să îşi îndrepte greşelile prin acţiuni concrete şi să revină la calea unei reglementări negociate", a declarat acesta.

China este deranjată de refuzul Tokyo de a reveni asupra deciziei sale recente de a naţionaliza insulele din această regiune maritimă revendicate de cei doi giganţi asiatici. Micul arhipelag este numit de China Diaoyu, în timp ce Japonia le numeşte Senkaku.

Premierul japonez Yoshihiko Noda a afirmat miercuri la ONU că nu există "niciun compromis" posibil cu China cu privire la suveranitatea insulelor Senkaku.

Noda a apreciat că China a înţeles greşit problemele aflate în joc şi i-a solicitat să oprească atacurile împotriva intereselor japoneze în China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO