Business Internaţional

Conflictul comercial UE-China continuă: CE vrea să vadă dacă bicicletele chinezeşti eludează tarifele de import

Autor: Radu Bostan

26.09.2012, 17:57 393

Comisia Europeană (CE) a deschis o anchetă pentru a determina dacă exportatorii chinezi de biciclete eludează tarifele anti-dumping impuse de Uniunea Europeană expediind produsele prin ţări terţe.

Demersul vine după o serie de investigaţii ale executivului european asupra relaţiilor comerciale cu China care anul acesta au vizat importurile de oţel, panouri solare şi folii de aluminiu, scrie Thomson Reuters.

Comisia are indicii că producătorii chinezi evită să plătească tarife impuse anul trecut în octombrie, direcţionând bicicletele prin Indonezia, Malaezia, Sri Lanka şi Tunisia. La vremea aceea, CE a remarcat că importurile din Sri Lanka fuseseră aproape duble în 2010 faţă de 2009, şi reprezentau 5% din piaţa de biciclete în 2010. Ancheta va determina şi dacă operaţiunile de asamblare a bicicletelor au fost mutate în aceste ţări doar pentru a nu plăti tarifele de import.

Uniunea Europeană a introdus tarife la importul de biciclete fabricate în China în 1993 şi de atunci le-a redus treptat. Anul trecut, UE a extins tarifele de 48,5% până în 2014.

Comisia a fost sesizată de Asociaţia Producătorilor Europeni de Biciclete (EBMA), care reprezintă mai bine de un sfert din industria europeană de profil. În jur de 20.000 de persoane lucrează pentru producătorii de biciclete, mai ales în Germania şi Italia. Vânzările de biciclete şi piese valorează în UE în jur de cinci mld. euro anual.

China este al doilea partener comercial al UE, după Statele Unite, şi reprezintă 16% din importurile blocului de 27 de state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO