Politică externă

Liderii politici cauta solutii pentru viitorul Europei

Liderii politici cauta solutii pentru viitorul Europei

Liderii europeni au adoptat Declaratia de la Berlin care marcheaza 50 de ani de UE

26.03.2007, 19:17 13

Liderii europeni au adoptat ieri la Berlin declaratia care marcheaza 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost creata Comunitatea Economica Europeana (CEE). Sase state - Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda - au constituit in 1957 CEE, punand, practic, bazele Uniunii Europene (UE) de astazi.
Cancelarul german Angela Merkel, care asigura presedintia semestriala a UE, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene (CE), si Hans-Gert Poettering, presedintele Parlamentului European, au semnat documentul intr-un cadru oficial, la Muzeul de Istorie din Berlin, in prezenta liderilor celor 27 de state UE.
Textul final al declaratiei a fost aprobat aseara tarziu dupa doua luni de discutii intense. Redactata concis si intr-un limbaj accesibil tuturor celor 500 de milioane de cetateni UE, declaratia saluta succesul celor 50 de ani de pace si democratie in Europa si schiteaza perspectivele de viitor si provocarile Uniunii.
Documentul prevede angajamentul statelor membre de a aseza "Europa pe baze comune reinnoite pana la alegerile pentru Parlamentul European din 2009". Aceasta mentiune indica dorinta celor 27 de state membre de a elabora, pana la aceasta data, un nou tratat care sa inlocuiasca proiectul de Constitutie respins la referendumurile din 2005. Merkel, Barroso si Poettering au semnat textul in numele celor trei institutii UE.
Liderii celor 27 de state membre nu au semnat individual documentul, care nu are valoare contractuala. Totusi, entuziamul sarbatorilor ce a precedat semnarea Declaratiei a fost umbrit in mare masura de speculatiile unei crize latente in UE precum si de multiplicarea opiniilor conform carora Uniunea trece printr-o perioada de declin.
Potrivit unui sondaj realizat de Financial Times, 44% dintre europeni cred ca viata lor s-a inrautatit de cand tara lor a aderat la UE. Lista problemelor semnalizate de respondenti a inclus printre altele: teama de fenomenul globalizarii, problemele majore legate de integrarea imigrantilor si imposibilitatea adoptarii unor reforme care sa aduca Uniunea din nou la standardul de competitivitate de la inceput si ritmul accelerat de dezvoltare care a existat in ultimele decenii mai ales. Jose Manuel Durao Barroso, presedintele CE, a negat insa vehement existenta unei crize in interiorul UE, mentionand gradul sporit de influenta a UE si autoritatea internationala de care se bucura intr-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica saptamana trecuta.
Europa este astazi o putere, constituindu-se intr-un pol de geopolitica cu un impact consistent asupra dezvoltarii evenimentelor din intreaga lume. La implinirea a 50 de ani de la infiintare, numara 27 de tari membre care si-au asumat politicile comune europene.
Privita retrospectiv, Uniunea Europeana s-a bucurat de realizari memorabile: introducerea monedei unice, eliminarea granitelor intre statele membre, dar si realizarea unei piete unice europene alaturi de valurile de integrare de noi membri fiind printre cele mai notabile.
Lista ar putea continua si cu seria de motive evocata de cotidianul britanic The Independent la sfarsitul saptamanii trecute intr-un material dedicat celor 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.
UE a insemnat un pas pozitiv pentru membrii sai, nota publicatia londoneza, enumerand printre impliniri incetarea razboaielor intre statele europene, o democratie infloritoare in cele 27 de tari, mobilitatea totala pentru profesionisti, dar si programele de studiu care dau o mai mare mobilitate tineretului european. Uniunea Europeana a pus bazele unuia dintre cele mai de succes sisteme de guvernamant, care, in ciuda oricaror neajunsuri, a adus cetatenilor europeni conditii majore de securitate si o prosperitate economica substantiala.
Problema celor care apara Uniunea este ca cea mai mare realizare a sa este invechita si insesizabila - absenta unor razboaie intre statele membre.
Prin contrast, cel mai mare esec al sau, Constitutia, este o problema noua si evidenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO