Politică externă

Londra vrea sa deschida piata muncii pentru romani si bulgari

22.06.2007, 19:26 18

Londra ar putea suspenda restrictiile impuse romanilor si bulgarilor pana la sfarsitul anului, in urma unei evaluari a impactului muncitorilor din cele doua noi state comunitare asupra serviciilor publice, sustine cotidianul britanic The Guardian in editia de ieri.
O prima discutie asupra ridicarii restrictiilor a avut loc ieri la Forumul privind Impactul Imigratiei (MIF), din care fac parte reprezentanti ai autoritatilor locale, care a dezbatut consecintele imigratiei asupra serviciilor publice, precum sanatatea, educatia si sectorul locuintelor, la care a participat si ministrul de interne John Reid. El a spus ca britanicii ar putea avea beneficii de pe urma imigratiei dar ca guvernul trebuie sa se asigure ca serviciile publice vor fi mentinute la nivelul din prezent.
Autoritatile britanice elibereaza in prezent un numar limitat de vize de munca imigrantilor romani si bulgari care doresc sa munceasca in Marea Britanie. Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, a fost precedata de un val de articole in tabloidele britanice care avertizau asupra impactului negativ al venirii romanilor si bulgarilor, enumerand cresterea nivelului somajului in randul britanicilor si cresterea ratei infractionalitatii.
In 2005, aproximativ 1,5 milioane de muncitori straini se aflau in Marea Britanie, reprezentand circa 5,4 la suta din populatia activa. Ulterior, aceste cifre au crescut in urma unui val de imigranti proveniti din Europa de Est, in special polonezi, dupa extinderea Uniunii Europene, situatie pe care anumite persoane o considera responsabila pentru marirea ratei somajului dupa sfarsitul anului 2005. Chiar viitorul premier britanic Gordon Brown a transmis un mesaj neprietenos imigrantilor, vorbind recent despre lansarea unei campanii de recalificare profesionala pentru muncitorii britanici, pentru ca acestia sa poata ocupa posturile alocate in prezent imigrantilor. Potrivit unui raport al Ministerului de Interne, aproximativ 8.000 de muncitori romani si bulgari au venit in Marea Britanie in primele trei luni ale anului. Guvernul britanic permite muncitorilor din Romania si Bulgaria sa munceasca in aceasta tara doar in patru situatii distincte: daca au calificari superioare, daca sunt studenti, daca in specializarea lor nu exista niciun britanic doritor sa se angajeze si daca vor sa se angajeze pe unul dintre cele 20.000 de posturi rezervate agricultorilor necalificati sau muncitorilor in domeniul procesarii mancarii. Desi Guvernul britanic poate mentine aceste restrictii timp de doi ani, ministrii au decis sa reevalueze situatia dupa un an, luand in calcul si detaliile pozitive.
O serie de documente ale Ministerului de Interne britanic dezvaluie ca MIF va prezenta, in septembrie, un raport privind "noile concluzii" la care a ajuns dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Guvernul de la Londra urmand sa adopte o decizie privind posibilitatea suspendarii restrictiilor pana la sfarsitul anului.
Cei 14 membri ai MIF, printre care un comandant de politie, un magistrat si un consilier local, vor stabili daca societatea britanica mai poate asimila un numar suplimentar de imigranti romani si bulgari.
Dupa dezbaterea situatiei imigrantilor din cele doua noi stat comunitare, forumul va adopta o decizie privind numarul de permise de munca eliberate anual muncitorilor din statele din afara UE.
MIF va inainta concluziile sale unei alte comisii, Comitetul de Asistenta pentru Imigratie. "Cream un mecanism care sa permita o dezbatere deschisa privind necesitatea sau nu a imigrantilor, dar bazata pe probe, nu pe glume. Este important sa implicam si sa intelegem experienta oamenilor din linia intai, autoritati locale, sectorul medical si de afaceri", a declarat Liam Byrne, ministrul imigratiei, citat de The Guardian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO