Politică externă

Manifestatie pentru reunificarea Ciprului

15.01.2003, 00:00 15

Cateva zeci de mii de ciprioti turci - mai mult de un sfert din populatia regiuni, confiorm BBC - s-au reunit ieri in nordul Nicosiei pentru a solicita reunificarea Ciprului, pe baza planului de pace propus de Natiunile Unite. "Dati o sansa pacii", "Nu dorim sa mai fim prizonieri", era scris pe mai multe pancarte purtate de manifestanti. Demonstratia a fost initiata de circa 80 de organizatii neguvernamentale, reunite sub sloganul "aceasta tara ne apartine" sau "o viziune comuna" pentru o solutie la problema divizarii.
Demonstrantii vor sa faca presiuni asupra liderului cipriot-turc, Rauf Denktash, care se opune planului ONU si care urmeaza sa reia miercuri negocierile de pace cu presedintele cipriot-grec, Glafcos Clerides. ONU doreste ca liderii ciprioti sa semneze un acord pana la sfarsitul lunii februarie pentru ca cele doua comunitati sa aiba timp pana la 16 aprilie sa se pronunte prin referendum in legatura cu aderarea la Uniunea Europeana. UE a avertizat ca, in lipsa unui acord, va semna tratatul de aderare doar cu partea elena a Ciprului, care este recunoscuta pe plan international.
Ciprul este divizat dupa ce armata turca a ocupat nordul insulei, in anul 1974, ca represalii impotriva loviturii de stat a ultranationalistilor ciprioti greci care doreau unirea insulei cu Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO