Politică externă

Marea Britanie ii avertizeaza pe "noii europeni" ca nu-i primeste decat la munca

24.02.2004, 00:00 10



Ministrul de Interne al Marii Britanii, David Blunkett, era asteptat ieri sa dezvaluie noile planuri guvernamentale privind emigratia. Este modul in care Marea Britanie asteapta data de 1 mai, cand zece noi state vor deveni membre ale Uniunii Europene. Blunkett se pare ca intentiona sa anunte o politica menita sa directioneze forta de munca venita de Europa Centrala si de Est spre locurile libere de pe piata britanica. Se pare ca vor fi emise si permise de munca. De asemenea, este posibil sa se prelungeasca durata pe care o persoana trebuie sa o petreaca in Regatul Unit pana in momentul in care poate primi sprijin social din partea statului - care consta intr-un venit saptamanal, facilitati in inchirierea caselor. Marea Britanie si Irlanda sunt singurele tari membre ale UE care intentioneaza sa nu restrictioneze dreptul la munca al persoanelor care vor veni in aceste tari provenind din cele zec state care fac parte din procesul de extindere al UE din mai.



David Blunkett a declarat ca noii cetateni ai UE au destule domenii in care pot gasi de lucru. Se pare ca ar fi vorba de joburi in constructii (unul din zece muncitori in acest domeniu este emigrant), in turism, in agricultura, precum si muncile casnice sau contracte in care sunt atrasi cei care cunosc meserii foarte putin exercitate in aceasta tara, dar bine platite, fiindca sunt tot mai putini cei care le practica. Un exemplu este meseria de instalator, pe cale de disparitie aproape la Londra, de pilda, dar care este foarte bine platita.



Pe de alta parte, marea Britanie doreste sa modifice si conditiile de acordare a azilului - o astfel de masura afecteaza o arie mai extinsa de populatie. Regatul Unit este destinatia preferata, dintre tarile europene, a celor care solicita azil. Dintre cei peste 400.000 de oameni care au cerut azil in cursul anului 2002-2003 in UE, peste 100.000 s-au indreptat spre Marea Britanie. Au urmat Germania si Franta, in topul preferintelor. Cei mai multi solicitanti de azil in Anglia, potrivit BBC, au provenit din Africa (30.000), din Asia (20.000), iar din Europa au fost circa 12.000. Este probabil ca limba sa fie cea care ii atrage pe majoritatea, cea mai vorbita pe glob, faptul ca aici traieste armonios o intreaga pleiada de etnii, dar si subsidiile oferite de stat. Un azilant primeste pe saptamana circa 40 de lire sterline, iar o pereche, 60 de lire. Statul britanic insa a cheltuit astfel aproape 2 miliarde de lire sterline in cursul anului trecut, ceea ce inseamna o suma duba fata de cea cheltuita in urma cu doi-trei ani.



Regatul Unit doreste sa reduca numarul celor care pot beneficia de astfel de stipendii, ceea ce inseamna implicit si reducerea numarului de cereri acceptate de azil. Inasprirea acestor conditii coincide cu un curent tot mai puternic in Europa Occidentala. Olanda a spulberat, saptamana trecuta, un mit al tolerantei, prin limitarea drastica a modului de acordare a azilului, ceea ce va coincide cu deportarea a peste 26.000 de oameni care traiesc in aceasta tara de mai multi ani. La fel se pare ca se va intampla in curand si cu Suedia, precum si cu Danemarca. Se intrevad doua bariere - pe de o parte o reactie la valul de est-europeni care ar putea sa se abata in vestul Europei dupa 1 mai. Pe de lta parte, o alta bariera, in calea asiaticilor si a africanilor care pleaca din tarile lor pentru un trai mai prosper.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO