Politică externă

Marea Britanie si-a retras trupele din sudul Irakului

04.09.2007, 18:45 10

Trupele Marii Britanii au parasit ieri palatul din Basra (sudul Irakului), ultima lor baza din oras, lasandu-l pe mana soldatilor irakieni - pentru prima data de la invazia americana care a dus la prinderea lui Saddam Hussein in 2003. Un contingent de 500 de militari britanici a incheiat retragerea in noaptea de duminica spre luni, parasind palatul pe care il ocupa in centrul orasului si predand armatei irakiene controlul asupra cladirii, a precizat generalul Mohan Fahed, comandant pentru operatiuni militare la Basra.
"Armata irakiana a preluat controlul asupra zonei, unde a interzis accesul", a spus el. Militarii britanici s-au retras la o alta baza, aflata in afara orasului, unde sunt stationati alti 5.000 de militari.
Membrii asa-numitei armate a lui Mehdi (militie paramilitara ostila prezentei straine in Irak) au considerat retragerea celor 500 de soldati pe aeroportul situat la 25 de kilometri de oras ca pe o victorie a militiei irakiene si ca pe o infrangere a Marii Britanii.
"S-au confruntat cu o catastrofa si
s-au retras din cauza atacurilor armatei lui Mehdi", a declarat Abu Safaa, membru al armatei Mehdi.
Cei 5.000 de militari britanici care se aflau in Basra era zilnic atacati. De la declansarea operatiunilor din Irak, in martie 2003, 159 de soldati britanici
si-au pierdut viata in aceasta tara.
Trupele Marii Britanii au inceput sa se retraga din Irak in aceeasi zi in care presedintele George W. Bush a efectuat (ieri) o vizita surpriza in Irak, fiind insotit de secretarul de stat Condoleezza Rice si secretarul apararii, Robert Gates. "Este vorba despre ultima mare intalnire a consilierilor militari ai presedintelui si liderii irakieni inainte ca presedintele sa decida evolutia ulterioara", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell.
Vizita lui Bush a avut loc pe fondul presiunilor cu care se confrunta presedintele american din partea democratilor si a unor republicani de a incepe retragerea trupelor americane din Irak, dupa mai bine de patru ani de razboi in care au murit 3.700 de soldati americani.
In ciuda criticilor, Statele Unite, aflate in plina campanie electorala, sunt ingrijorate de operatiunea britanicilor. Razboiul din Irak a reprezentat cel mai comun subiect de discutie al candidatilor democrati la presedintie, iar incetarea actiunilor americane si ale partenerilor lor in zona ar insemna o mare pierdere pentru campania electorala a acestora.
Premierul britanic, Gordon Brown, a subliniat ca retragerea trupelor britanice din orasul Basra, situat in sudul Irakului, demarata duminica, a fost o operatiune planificata si organizata si nu o infrangere. "Este vorba despre (o operatiune) planificata, respectiv despre un transfer organizat de la Palatul din Basra spre aeroportul Basra", a declarat Brown, promitand ca britanicii isi vor respecta anagajamentele fata de irakieni si fata de ONU.
"Este vorba despre a pleca dintr-o pozitie in care aveam un rol combatant, din patru provincii, iar in prezent adoptam un rol de supraveghere, ceea ce inseamna ca suntem capabili sa intervenim din nou", a explicat premierul britanic.
Asadar, chiar daca retragerea trupelor britanice din Irak da impresia incetarii parteneriatului dintre britanici si americani, acest lucru nu este adevarat, avand in vedere ca Marea Britanie va supraveghea situatia orasului Basra, potrivit variantei oficiale.
Generalul irakian Mohan Fahed, comandant pentru operatiuni militare la Basra, localitate situata la circa 550 de kilometri sud de Bagdad, a precizat ca soldatii britanici au predat controlul securitatii orasului catre comandantii irakieni.
La retragerea britanicilor, soldatii irakieni se aflau la poarta principala a palatului Basra, construit de Saddam, iar steagurile irakiene erau fluturate deasupra cladirii. Locuitorii orasului au povestit cum tancurile si elicopterele britanice au parasit palatul.
Parasirea pasnica a provinciei Basra, ultima provincie in care se aflau soldati ai Marii Britanii, contrasteaza cu retragerea de anul trecut a britanicilor din provinciile Muthanna si Maysan, care au fost jefuite la cateva ore dupa plecarea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO