Politică externă

Medvedev lupta pentru controlul resurselor din zona Marii Caspice

04.07.2008, 22:35 12

Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a intalnit ieri cu presedintele azer Ilham Aliyev, in cadrul unei vizite oficiale de trei zile in Azerbaidjan si Turkmenistan, pentru a discuta despre constructia de noi conducte de petrol in zona Marii Caspice.
Calatoria liderului rus in aceasta zona vine la doar cateva saptamani de la vizita sa din Kazahstan - prima destinatie pe care si-a ales-o pentru o vizita oficiala in calitate de presedinte. Cotidianul Financial Times comenteaza ca Rusia doreste sa-si mentina influenta in zona Marii Caspice in contextul cresterii competitiei statelor rivale pentru resursele energetice din zona.
"Nu avem niciun secret. Discutam despre perspectiva noastra asupra proiectului Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) si a intentiei exprimate de Azerbaidjan de a construi noi rute de transport", a declarat consilierul-sef pentru politica externa al presedintelui Medvedev, Serghei Prihodko.
Azerbaidjanul a contribuit la reducerea controlului rusesc asupra resurselor energetice din zona Marii Caspice, utilizand pentru export o conducta construita de un consortiu condus de British Petroleum, cu iesire la Marea Mediterana, in locul rutelor de tranzit rusesti.
Moscova vrea sa convinga statul azer ca exportul de petrol prin sistemul sau de oleoducte este mai avantajos decat folosind o ruta alternativa, inca in stadiul de proiect, sustinuta de Uniunea Europeana. Actiunile Moscovei sunt urmarite indeaproape de UE, care se lupta pentru a-si reduce dependenta de gazul rusesc, prin construirea conductei Nabucco, destinata a aduce gaz din zona Marii Caspice si a Orientului Mijlociu in Europa, ocolind teritoriul rusesc - catre Austria, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.
Analistii sunt insa de parere ca Azerbaidjanul, sursa importana non-ruseasca de export al petrolului pentru Vest, va ezita mult in a-si strica relatiile stranse cu SUA prin incheierea unui acord cu Rusia. Cu toate acestea, oferta Rusiei poate fi tentanta si o sa ofere mai multe avantaje decat implicarea in Nabucco.
Cel mai important acord pe care gigantul grup petrolier rusesc Gazprom doreste sa-l incheie este cel cu Turkmenistan, cea mai mare si cea mai importanta sursa de gaz din zona Marii Caspice.
Asgabat sustine ca o noua conducta de gaze catre China va fi finalizata anul viitor, punand capat controlului rusesc asupra exporturilor sale de gaz.
Intre timp, Turkmenistanul a semnat un acord cu Uniunea Europeana de furnizare a gazelor catre conducta Nabucco, pastrand in viata sperantele Bruxellesului ca proiectul va fi realizat.
Pe de alta parte, intr-un interviu acordat presei inainte de intalnirea de saptamana viitoare din Japonia a G8 (grupul celor mai industrializate state din lume), Dmitri Medvedev a declarat ca Rusia are nevoie de un presedinte puternic, o democratie parlamentara insemnand "moartea" pentru stat.
"Desi respect foarte mult democratia parlamentara, cred ca un sistem de acest gen in Rusia ar insemna moartea Rusiei ca stat. Rusia trebuie sa ramana o republica prezidentiala in urmatoarele zeci, chiar sute de ani, daca vrea sa ramana unita", a declarat liderul de la Kremlin.
Medvedev a incercat sa elimine speculatiile conform carora fostul presedinte rus, actual premier, Vladimir Putin, conduce Rusia in continuare. Acestea au aparut inca dinainte ca Medvedev sa fie ales presedinte al Rusiei, cand se stia de planul lui Putin de a ramane la putere.
Istoricul Armand Gosu spunea la vremea cand au aparut speculatiile ca Medvedev va sta mai intai in expectativa si va guverna impreuna cu oamenii lui Putin, incercand mai apoi sa devina autonom, cum a facut fostul lider rus cand l-a demis pe premierul Mihail Kasianov, om apropiat al fostului presedinte Boris Eltin.
Presedintele rus a apreciat de asemenea in cadrul interviului ca sistemul multipartit este necesar pentru ca Rusia sa reuseasca, insa a subliniat ca toate acestea trebuie sa fie in conformitate cu legea. "Pentru ca tara noastra sa ramana concurentiala la scara mondiala, trebuie sa avem concurenta politica. Insa aceasta trebuie sa fie rationala. Trebuie sa existe o concurenta bazata pe lege", a conchis Medvedev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO