Politică externă

Merkel, infranta la dezbaterea electorala, dar nu si in sondaje

Merkel, infranta la dezbaterea electorala, dar nu si in sondaje
15.09.2009, 00:00 12

Timp de o ora si jumatate, cei doi candidati au raspunsintrebarilor pe teme precum criza financiara sau razboiul dinAfganistan. Presa germana a criticat dezbaterea, pe care acaracterizat-o ca fiind mai degraba "un duet decat un duel".

Steinmeier este candidatul Partidului Social-Democrat (SPD),partenerul de coalitie al Uniunii Crestin Democrate (CDU), condusde cancelarul Angela Merkel.

Aflat in urma lui Merkel in sondajele de opinie, Steinmeier afost obligat sa se remarce in timpul dezbaterii si a atacatpoliticile lui Merkel. Potrivit unui sondaj al ForschungsgruppeWahlen, citat de The Wall Street Journal, CDU este cotat cu 23% dinintentiile de vot, cu 14% in urma conservatorilor lui Merkel.

Cancelarul german a declarat ca doreste ca, dupa alegeri, saformeze o coalitie cu Partidul Liber-Democrat (FDP), formatiuneprietenoasa mediului de business. FDP are 15% din intentiile devot, potrivit aceluiasi sondaj.

"Aceasta mare coalitie a mers in timpul mandatului meu. Dar credca trebuie sa mergem mai departe cu alta determinare, asadarconsider ca este nevoie de un alt guvern", a declarat Merkel.

Cresterea creeaza locuri de munca

Criza economica a stat in centrul dezbaterii. EconomiaGermaniei, afectata de criza, este asteptata sa scada cu 5-6procente in acest an, potrivit estimarilor Fondului Monetar.

Steinmeier i-a reprosat lui Merkel ca nu a sustinut politicilepartidului sau, mai precis introducerea unui salariu minim. Merkela argumentat ca nu este de acord cu aceasta masura, deoarece astaar insemna slujbe pierdute si a cerut ca fiecare industrie sa-sistabileasca propriul salariu minim.

Merkel a promis in campanie reduceri de taxe de 15 miliarde deeuro. Ea a argumentat ca in acest fel, germanii vor fi mai motivatisi economia va fi stimulata. Steinmeier, care a promis somaj zeropana in 2020 (in Germania sunt in prezent 3,5 milioane de someri),i-a reprosat lui Merkel ca reducerile de taxe promise de ea vor fiposibile numai daca economia va avea o crestere economica de 9% pean, conditie grea in actuala criza economica.

"Eu am un crez format din trei cuvinte: 'cresterea creazajoburi'", a spus Merkel.

"Asta e imposibil", a replicat prompt Steinmeier, care a adaugatca un guvern de centru-dreapta "ar insemna ca cei care au cauzatcriza nu vor fi facuti responsabili pentru cheltuielile lor si cadistanta dintre saraci si bogati va creste".

La finele dezbaterii, urmarita de peste 20 de milioane degermani, sondajele au aratat ca Steinmeier a reusit sa-i convingape alegatorii indecisi.

Ministrul de externe a fost declarat mai bun in dezbatere fatade Merkel, care a evitat intrebari precum cresterea economica mediea Germaniei in ultimii zece ani sau cat costa un tuns in Berlin. Cutoate acestea, cancelarul actual se tine bine. Un sondaj publicatdupa dezbatere arata ca 55% dintre germani cred ca Merkel va obtineun al doilea mandat.

Cei doi candidati au atins un punct comun si anume in aparareadeciziei de a oferi un ajutor de 4,5 miliarde de euro garantiipentru restructurarea companiei Opel, cumparata de grupul canadianMagna si de banca rusa Sberbank. "O companie care face masini bunetrebuie sa primeasca o sansa", a spus Merkel, care a declarat cabanii au fost dati pentru a mentine locurile de munca.

Da, putem casca

Presa germana a criticat dezbaterea dintre cancelarul AngelaMerkel si Frank-Walter Steinmeier. "Da, putem sa cascam - a fostmai mult un duel moale decat o lupta electorala", titra pe primapagina cotidianul popular Bild, cu cel mai important tiraj dintara.

Ziarul a subliniat remarca unuia dintre comentatori, adresata intimpul dezbaterii de 90 de minute cancelarului si vicecancelaruluicare guverneaza impreuna, de patru ani, in cadrul unei "maricoalitii": "Aveti aerul unui vechi cuplu, foarte armonios".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO