Politică externă

Merkel ramane fara liderii cu greutate din guvern

02.11.2005, 19:05 9

Presedintele Uniunii Crestin-Sociale (CSU) germane, Edmund Stoiber, aliatul cancelarului desemnat Angela Merkel (CDU), nu va face parte din viitorul guvern de coalitie (CDU/CSU-SPD), unde ar fi urmat sa preia portofoliul Economiei.

Anuntul a fost facut ieri, la numai o zi dupa ce presedintele Partidului Social-Democrat (SPD), Franz Muentefering, desemnat pentru functia de vicecancelar si ministru al muncii in viitorul guvern, a anuntat ca nu va candida pentru un nou mandat la conducerea SPD si ca renunta la postul din guvern. Noua situatie este rezultata din criza in care au plonjat atat crestin-democratii (CDU/CSU), cat si social-democratii (SPD), obligati sa formeze o larga coalitie dupa alegerile din 18 septembrie. Muentefering a anuntat ca nu va mai participa la guvern si nu va ataca un nou mandat in fruntea social-democratilor, dupa ce preferatul sau la functia de secretar general al partidului a fost eliminat din cursa. In ceea ce-l priveste pe Stoiber, el este in conflict mocnit cu Merkel, iar "dezertarea" lui Muentefering i-a oferit ocazia sa iasa onorabil din scena.

"Situatia s-a schimbat", a comentat el, calificandu-l pe liderul social-democrat drept un "stalp al marii coalitii" dintre conservatori si social-democrati. Desi, asa cum se vede, cei doi oameni politici fac parte din tabere diferite, au relatii de incredere, Stoiber fiind considerat garantul identitatii sociale in randurile conservatorilor.

Potrivit unor surse din CSU, Stoiber ar putea fi inlocuit de bavarezul Michael Glos, liderul grupului CSU din Bundestag. Presa germana scrie ca unul dintre motivele invocate de Stoiber pentru aceasta decizie este conflictul cu Angela Merkel, desemnata pentru functia de cancelar, privind competentele Ministerului Economiei. Stoiber este "foarte iritat" in legatura cu acest subiect, ca si de desemnarea ministerului pentru formare si ocupare a fortei de munca, Annette Schavan, colaboratoare apropiata a lui Merkel.

Liderii conservatori si social-democrati au oferit asigurari, luni seara, ca hotararea lor de a forma un Guvern "de ampla coalitie" a ramas neschimbata, in pofida crizei declansate in SPD de dublul anunt al lui Franz Muentefering. "Dorim sa ajungem la un acord", a declarat Merkel, cu ocazia celei de a patra runde de negocieri cu SPD.

La randul sau, Franz Muentefering a confirmat ca "vointa de a forma o mare coalitie a ramas neschimbata" in randul partidului sau.

La inceputul unei saptamani - care se anunta agitata pentru aceste negocieri - s-a iscat un conflict deschis intre liderii SPD si aripa de stanga a partidului. Muentefering a anuntat ca nu va candida din nou la presedintia SPD la urmatorul congres al partidului, prevazut sa aiba loc intre 14 si 16 noiembrie, la Karlsruhe, in nord-vestul Germaniei.

Potrivit editiei de ieri a cotidianului Die Welt, zarurile ar fi fost deja aruncate, intrucat alegerea succesorului lui Edmund Stoiber, prevazuta sa aiba loc in Parlamentul regional, pe data de 15 noiembrie, a fost amanata. Muentefering, care a propus candidatura unui fidel colaborator al sau, Kajo Wasserhovel, la postul de secretar general al SPD, nu a reusit sa obtina suficient sprijin. In locul protejatului lui a fost aleasa Andrea Nahles, reprezentanta aripii de stanga a partidului, cu 23 de voturi pentru si 14 impotriva. Dupa aceasta infrangere, Muentefering nu a exclus posibilitatea de a renunta la postul de vicecancelar, intr-un guvern de mare coalitie.

Votul a reprezentat o infrangere zdrobitoare pentru acest apropiat al lui Gerhard Schroeder si, indirect, pentru Schroeder insusi, in contextul unei crize de incredere care ii opune pe cei doi aripii de stanga a partidului, care este nemultumita de nerespectarea promisiunilor electorale si este reticenta fata de negocierile cu conservatorii.

Guido Westerwelle, liderul parti-dului liberal FDP, fost aliat al CDU-CSU, ramas acum practic principalul partid de opozitie, a apreciat ca "daca va mai apuca sa se nasca, marea coalitie se va sprijini pe picioare de lut" si a calificat drept "haos" situatia din SPD. Publicatia germana Der Spiegel afirma in editia de ieri ca "urmarile (crizei din SPD - n.r.) sunt imprevizibile, inclusiv pentru CDU-CSU". De asemenea, Der Spiegel acuza "diletantismul politic" al opozantilor lui Muentefering, in plina faza cruciala a negocierilor, si apreciaza ca "esecul" lui Muentefering arunca SPD in "cea mai grava criza din istoria sa postbelica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO