Politică externă

Merkel si Sarkozy incearca sa gaseasca o pozitie comuna

11.05.2009, 19:21 14

Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei, Angela Merkel (cei mai importanti lideri ai dreptei europene alaturi de premierul italian Silvio Berlusconi), au pledat duminica, la Berlin, pentru adoptarea rapida a Tratatului de la Lisabona (care schimba functionarea UE), insistand insa ca extinderea Uniunii nu este o prioritate.

Sarkozy, fostul presedinte al Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP), a participat la Berlin la lansarea in cursa electorala pentru alegerile pentru Parlamentul European (PE) a Uniunii Crestin Democrate (CDU), partidul care a propulsat-o pe Merkel in pozitia de cancelar si care se pregateste si pentru alegerile legislative interne din septembrie.
"Celor care refuza Tratatul de la Lisabona, care permite o mai buna colaborare, care permite integrarea unor noi membre, si care vorbesc in acelasi timp despre extindere, refuzam sa le intindem mana", a declarat Merkel intr-o reuniune de campanie pentru alegerile europene la care a fost invitat si Sarkozy.
 
Conservatorii britanici, tinta tandemului Merkel-Sarkozy
Mesajul cancelarului german a tintit tot un partid din familia Popularilor Europeni (PPE), Partidul Conservator din Marea Britanie al lui David Cameron, care are sanse sa-i spulbere pe laburistii lui Gordon Brown la europenele din 7 iunie, pe fondul scaderii dramatice in sondaje a socialistilor, tendinta care se manifesta in toata Europa.
Conservatorii britanici, care vin dupa 12 ani de opozitie in Marea Britanie, au decis iesirea din PPE din care fac parte UMP, CDU sau PDL al premierului italian Silvio Berlusconi, dar si PD-L-ul lui Traian Basescu sau UDMR-ul lui Marko Bela.
Cameron, considerat castigator in sondaje la viitoarele alegeri generale, profita de campania pentru alegerile europene pentru a cere un referendum privind Tratatul de la Lisabona, desi Parlamentul britanic a ratificat deja acest document. David Cameron pledeaza de asemenea pentru intrarea Turciei in Uniunea Europeana, desi cancelarul german, sprijinit de Nicolas Sarkozy, si-a reafirmat opozitia fata de intrarea Turciei in UE, in conditiile in care piata muncii din Germania si Franta este suprasaturata de forta de munca ieftina, venita de peste granitele nationale.
 
De ce e nevoie de noul Tratat European
"Angela Merkel are dreptate", a declarat Sarkozy, aparand Tratatul de la Lisabona. "Dorim impreuna cu Angela Merkel o Europa cu institutii demne de acest nume. Europa nu poate continua sa isi schimbe presedintele la fiecare sase luni, sa se puna de acord pentru un minim, in timp ce lumea asteapta sa se puna de acord pentru maxim."
Este prima data cand un presedinte francez intervine in Germania inaintea unui asemenea scrutin. Un sondaj de opinie indica faptul ca francezii o prefera pe Merkel in fruntea UE.
Merkel are la randul ei programata o vizita in Franta la finele acestei luni. In interventia lor, cei doi au insistat pe eficienta cooperarii, in special pentru a impune o mai buna reglementare a pietei financiare in cadrul summit-ului G20 (primele 20 de economii mondiale) de la Londra de luna trecuta.
 
Cina in doi in Berlin
Merkel a multumit invitatului sau pentru ca a propus stationarea unui batalion german al brigadei franco-germane pe teritoriul francez, pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial. Presedintele fracez a salutat la randul sau taria de caracter a gazdei sale. "Atunci cand Angela apara interesele Germaniei, este o femeie pe care o admir si o respect, intrucat are foarte mult curaj", a declarat acesta.
Cei doi lideri s-au intalnit in cadrul unui dineu de lucru intr-un restaurant istoric din Berlin. Potrivit palatului Elysee, discutiile lor s-au concentrat in special pe viitorul Consiliu European de la 18 si 19 iunie. Sarkozy si Merkel au insistat pe "similitudinea perfecta a opiniilor lor si dorinta ca Franta si Germania sa aiba din nou un rol de motor (in cadrul Consiliului) ca si la summit-ul G20 (de la Londra din 1 aprilie)".
In cadrul acestui Consiliu, acestia doresc sa convinga Irlanda, care a respins prin referendum noul Tratat European, sa organizeze pana in noiembrie 2009 un nou scrutin. UE va trebui sa garanteze Irlandei ca isi va putea mentine comisarul la Bruxelles, precum si ca isi va mentine neutralitatea militara, autonomia fiscala si ca interzicerea avortului nu va fi repusa in discutie prin acest tratat.
 
Dreapta lui Berlusconi respinge ideea unei Italii multietnice
Ieri, premierul italian Silvio Berlusconi, care beneficiaza de cote record de incredere in ultimele luni, pe fondul puternicelor mesaje legate de siguranta si ordine publica, a respins ideea unei Italii "multietnice", exprimand sustinerea pentru decizia ministrului de interne, Roberto Maroni, de retrimitere in Libia a unor ambarcatiuni cu imigranti clandestini.
"Liderii de stanga au deschis portile pentru imigranti, stanga este in favoarea unei Italii multietnice. Noi nu avem aceasta idee, ci dorim doar primirea celor care indeplinesc conditiile pentru obtinerea azilului politic", a declarat Berlusconi intr-o conferinta de presa. Berlusconi a facut aceste declaratii dupa ce Vaticanul a condamnat retrimiterea in Libia a 227 de imigranti clandestini, intre care 40 de femei, sositi cu trei ambarcatiuni pana in apropiere de Sicilia. Italia este sufocata de imigranti ilegali veniti din afara spatiului european, care vin in valuri in Peninsula incurajati de politicile de incluziune promovate de stanga.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO