Politică externă

Milioane de francezi se ridica impotriva reformelor

21.11.2007, 17:56 16

Functionarii publici, studentii si profesorii s-au alaturat protestelor sindicalistilor din transporturi din Franta impotriva reformei pensiilor, transformand aceasta greva in cel mai mare test pentru Nicolas Sarkozy de cand acesta a fost ales presedinte in luna mai.
Potrivit ministrului finantelor, Christine Lagarde, greva costa economia tarii peste 400 de milioane de euro pe zi, lucru grav pentru Franta, avand in vedere deficitul bugetar mare pe care aceasta il inregistreaza.
Greva a afectat ieri mai multe sectoare de activitate din Franta, sindicatele din alte domenii anuntand miscari de protest si pentru zilele urmatoare.
Serviciile feroviare nationale si transportul public din capitala au fost ieri perturbate pentru a saptea zi consecutiv, sindicalistii protestand fata de reforma speciala a pensiilor initiata de presedintele Sarkozy. Aceasta lege nu mai permite retragerea dintr-o activitate inainte de 50 de ani si presupune cotizarea la sistemul public pana la 40 de ani, fata de 37,5, cat era pana acum. Sarkozy si-a justificat aceste masuri subliniind faptul ca regimul special de pensii de pana acum provoca pierderi bugetare de 5 miliarde de euro pe an.
Ieri au circulat numai 330 dintre cele 700 de trenuri rapide, iar la Paris patru din cinci garnituri de metrou au fost trase pe linie moarta. Greva a afectat milioane de navetisti din intreaga tara si a creat un trafic infernal pe strazile Parisului.
CGT, principalul sindicat din domeniul energetic, a declansat la inceputul saptamanii o greva de 24 de ore, care a afectat si centralele nucleare. Reforma pensiilor vizeaza si sectorul energetic.
Uniunea sindicatelor functionarilor publici care numarar 5,2 milioane de membri in Franta (aproape un sfert din intreaga forta de munca a tarii) a votat o greva de 24 de ore pentru a protesta fata de reducerea a peste 23.000 de posturi prevazuta pentru 2008. Reducerea se va face prin neocuparea locurilor ramase libere in urma pensionarii unora dintre angajati.
Studentii protesteaza si ei fata de o reforma care ofera autonomie sporita universitatilor. Aproximativ 40 din cele 85 de universitati din tara sunt afectate in proportii diferite fata de aceasta reforma.
Activitatea scolilor, a administratiilor financiare, a spitalelor, administratiilor publice si a companiei France Telecom a fost afectata de greva. Cele doua aeroporturi din Paris si Marsilia au inregistrat intarzieri ale curselor aeriene si au anulat o serie de zboruri dupa ce si controlorii de trafic aerian au votat in favoarea unei greve de 24 de ore. Ziarele nu au putut fi cumparate ieri din cauza grevei distribuitorilor de presa, care au intrat pentru o zi in greva, nemultumiti de faptul ca reforma sectorului lor de activitate va duce la desfiintarea unor locuri de munca. Operatorii cafenelelor care vand tigari si tutun intentioneaza sa organizeze azi o demonstratie, pentru a protesta impotriva legii impotriva fumatului care urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor si care interzice fumatul in spatiile publice.
Avocatii si oficialii din sistemul judiciar urmeaza sa protesteze pe 29 noiembrie fata de planurile de reforma care vor avea ca rezultat reducerea numarului tribunalelor locale.
Negocierile sindicatelor cu Guvernul francez sunt programate sa inceapa astazi. La inceputul saptamanii, premierul Fran?ois Fillon a declarat ca traficul feroviar "trebuie sa fie reluat progresiv" pentru ca discutiile sa aiba loc si a subliniat ca Guvernul nu va renunta la planurile sale de a restructura economia tarii si ca mandatul acestuia este de a reforma.Ultimele sondaje arata ca popularitatea presedintelui francez a scazut cu cinci procente de cand greva a inceput, dar ca se bucura in continuare de sustinerea majoritatii francezilor.
Situatia este destul de curioasa. Presedintele Sarkozy sustine ca el a informat poporul francez despre aceste reforme in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din mai. Sarkozy considera ca alegerea sa ca presedinte a reprezentat acordul francezilor fata de aceste reforme.
Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al Guvernului francez, presedintele Nicolas Sarkozy isi va prezenta pozitia fata de greva sindicalistilor in decursul acestei saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO