Politică externă

Moldova este in vizorul UE

13.12.2004, 00:00 8

Uniunea Europeana a dat un semnal zilele trecute prin care a lasat sa se inteleaga ca doreste apropierea Republicii Moldova de Uniune, chiar daca in planul de actiune pe care l-a lansat zilele trecute, nu vorbeste despre momentul in care ar putea incepe negocierile de aderare a tarii de la est de Prut.
In documenhtul facut public la finele saptamanii trecute, Uniunea Europeana include Republica Moldova intre tarile care sunt vizate de procesul de extindere a Uniunii spre Est. Se vorbeste despre colaborarea mai apropiata intre cele doua parti din perspectiva extinderii Uniunii. Uniunea Europeana invita Republica Moldova sa dezvolte relatii politice, economice, pe probleme de securitate si culturale cu Uniunea Europeana. Unul din obiectivele planului invoca sprijinul acordat in vederea gasirii unei solutii viabile conflictului din Transnistria. Referitor la aceeasi chestiune s-a pronuntat, cam in acelasi sens, si OSCE, tot zilele trecute, dupa incheierea reuniunii acestei organizatii care s-a desfasurat la Sofia.
Nivelul la care vor ajunge relatiile bilaterale va depinde de hotararea Republicii Moldova de a isi asuma valorile comune si de a pune in practica prioritatile ce vor fi convenite de cele doua parti. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, a declarat ca autoritatile de la Chisinau ar dori sa inceapa negocieri de aderare in 2007, lucru care nu apare deloc in document.
La Chisinau, aparitia documentului Uniunii Europene a fost destul de rece. Autoritatile moldovene au vorbit doar despre "o etapa calitativ noua a relatiilor cu comunitatea europeana. Planul de actiune este primul pas in acest proces," se spune in documentul facut public la Chisinau.
Principala prioritate a planului este gasirea unei solutii viabile la conflcitul transnistrean.
Analistii militari occidentali spun insa ca pe teritoriul ei s-ar afla multe depozite de armament si ca unele fabrici militare ar fi inca active.
Intre prioritatile colaborarii dintre UE si Moldova se numara intarirea institutiilor garante ale democratiei si statului de drept,  asigurarea unor alegeri parlamentare democratice, in februarie 2005, asigurarea libertatii de exprimare si a libertatii presei, intarirea capacitatii administrative si judiciare.
Este mentionata de asemenea, problema imigratiei. Planul propune initierea unui proces de readmisie a cetatenilor Republicii Moldova aflati ilegal pe teritoriul statelor membre UE.
In ultima vreme, autoritatile de la Chisinau, si mai ales mai multe declaratii si gesturi ale presedintelui comunist al acestei tari, Vladimir Voronin, au indicat o indepartare a Moldovei de sfera de influenta rusa si o apropiere de spatiul occidental, mai cu seama de Uniunea Europeana. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO