Politică externă

Moldova, intre ciocanul rusesc si nicovala europeana

28.08.2006, 20:32 48

Aflata intr-o criza economica acuta, Republica Moldova - cea mai saraca tara europeana - a sarbatorit ieri 15 ani de la obtinerea independentei.
Presedintele Republicii, Vladimir Voronin, crede ca, pentru a fi un popor implinit, locuitorii tarii de dincolo de Prut mai au nevoie de un singur lucru: obtinerea integrala a integritatii teritoriale.
"Unicul neajuns pe care-l avem este integritatea teritoriala", a sustinut Voronin, intr-un interviu pentru BBC, cu referire la autoproclamata Republica Nistreana, un teritoriu care scapa controlului statului, paradis al traficului de arme si de persoane.
Aproximativ un milion de moldoveni din cei 4,4 milioane au plecat in ultimii ani sa lucreze - majoritatea ilegal - peste granita si trimit acasa, anual, bani cat intregul buget al tarii, prognozat pentru 2006 undeva la un miliard de euro. Practic, tara rezista din acesti bani trimisi de emigranti dupa ce industria a ramas, in urma razboiului separatist din 1991, in Transnistria. Un teritoriu din care Rusia ar vrea sa-si faca un cap de pod in Europa (cum se intampla cu enclava Kaliningrad), dupa ce Romania se va integra in Uniunea Europeana.
Republica Moldova a avut sansa ei. Rusia si orgoliul politicienilor de la Chisinau i-au rapit-o. Armata rusa stationeaza in Transnistria.
Relatiile cu Romania sunt, in ciuda unei evidente simpatii dintre presedintele roman Traian Basescu si cel moldovean Vladimir Voronin, reci. Chisinaul reneaga radacinile comune ale Romaniei si Moldovei. Voronin a spus in repetate randuri ca limba moldoveneasca este diferita de cea romana. La fel si istoria. La fel si destinul celor doua tari. Recent, presedintele Basescu a spus ca i-a propus lui Voronin ca tarile lor sa adere impreuna la UE. Nu a fost limpede pana la capat daca a fost o propunere de unire cu Romania. Voronin s-a aratat deranjat de aceasta propunere, iar, in interviul pentru BBC, a reiterat: "Nici aderarea la Uniunea Europeana nu are niciun sens, daca se cer cedari de acest fel (in privinta independentei - n. n.)".
Aderarea europeana este pentru Moldova un vis indepartat si, daca va obtine ceva din relatia cu Bruxellesul nu va fi decat un parteneriat. Desi mult mai departe, Moscova este infinit mai prezenta in viata moldovenilor. In iarna - in timpul crizei gazului - Chisinaul a fost obligat sa accepte pretentia Gazprom care a crescut pretul de la 80 de dolari pe mia de metri cubi la 160.
Luna aceasta Voronin a facut o vizita la Moscova, unde s-a intalnit cu omologul sau Vladimir Putin, unul dintre principalele puncte ale discutiei fiind situatia Transnistriei.
Voronin sustine ca Putin i-a promis ca "atunci cand se va gasi solutia in Transnistria, noi ne evacuam trupele in orice zi". Insa solutia pentru Moldova este greu de gasit, iar Moscova, se pare, nici nu vrea sa o gaseasca.
Partea romana insista ca Republica Moldova ar trebui sa aiba o "gandire pragmatica", sansa europeana a acesteia fiind Romania, dupa cum a afirmat ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu. Este vorba despre aceeasi Romanie fata de care oficialii de la Chisinau si-au exprimat intotdeauna rezerva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO