Politică externă

Negocieri dure pentru portofoliile strategice ale Comisiei Europene

24.09.2009, 18:47 17

Potrivit European Voice (in editia online), guvernele statelormembre isi nominalizeaza candidatii pentru functia de comisar prinnegocieri cu Barroso, iar strategiile de atac sunt diferite.

Cel care stabileste portofoliile este presedintele Comisiei careprezinta apoi noua formula Consiliului European (ministrii statelormembre reuniti dupa domenii de activitate). Noii comisari trebuiedesemnati pana la Consiliul European (sefii de state din UE) din 28octombrie, iar noua echipa este supusa votului ParlamentuluiEuropean care a anuntat ca nu va avea mila la audiereapretendentilor pentru fotoliile de comisari.

O nominalizare din vreme poate asigura obtinerea portofoliuluidorit.

Potrivit European Voice, anumite state au decis ca cea mai bunamodalitate prin care sa le revina un portofoliu important estesa-si promoveze actualul comisar pentru un al doilea mandat, stiutfiind ca, im mod cutumiar, cei care doresc sa-si reinnoiascamandatul si au sustinere pentru asta din partea statului din careprovin vor obtine portofoliul.

Cine si pe cine sustine

Letonia il sustine pe Andris Piebalgs (actualul comisar pentruenergie), iar Slovenia l-a nominalizat din nou pe Janez Potocnik(actualul comisar pentru stiinta si cercetare).

Comisarul pentru energie va fi un post acordat strategic,deoarece a capatat importanta odata cu criza gazelor dintre Rusiasi Ucraina din 2007.

Reprezentantul Ciprului, Androulla Vassiliou, si cel al Italiei,Antonio Tajani, care i-au inlocuit pe Markos Kyprianos si pe FrancoFrattini cand acestia au fost chemati la jumatatea mandatuluipentru a ocupa functii in politica nationala, ar putea sa fiedesemnati din nou (chiar daca premierul italian Silvio Berlusconiar putea sa-i ceara lui Tajani sa candideze pentru alegerileregionale si sa-l trimita la Bruxelles pe Roberto Formigoni,presedintele regiunii Lombardia).

Guvernul francez tinteste portofoliul pentru Piata Interna dinComisia Europeana si ar putea sa-l propuna pe actualul comisarMichel Barnier.

Romania si-a exprimat interesul pentru portofoliul Agriculturii,demers in care este sprijinita de Franta. Partidele de la Bucurestiil doresc in aceasta functie pe Dacian Ciolos, dar pozitia estevanata si de Austria.

Portofoliul Agriculturii este unul dintre cele mai grele,intrucat comisarul pe acest domeniu gestioneaza peste o treime dinbugetul Uniunii (cam 150 de miliarde de euro din 2010 pana laincheierea exercitiului financiar, in 2013).

Potrivit European Voice, guvernele vor face tot posibilul pentrua evita umilinta de a le fi repartizat un portofoliu farainsemnatate. JosŽ Manuel Barroso a precizat ca Guvernul de laBucuresti ar fi trebuit sa propuna un candidat mai puternic dacatintea un portofoliu important.

Incertitudini cu privire la numarulcomisarilor

Insa exista inca incertitudini cu privire la numarulcomisarilor, iar, potrivit Tratatului de la Lisabona, negocierilepentru comisari au o stransa legatura cu deciziile presedinteluiConsiliului European si al Inaltului Reprezentant pentru PoliticaExterna, care ar putea putea sa fie plasate pe agenda summit-uluidin octombrie.

Mai mult, daca Tratatul de la Lisabona este respins inreferendumul din Irlanda (2 octombrie), atunci ramane in vigoareTratatul de la Nisa, potrivit catuia numarul de comisari este din2010 mai mic decat numarul statelor membre, ceea ce va creadificultati enorme.

O alta problema este si numarul femeilor din cadrul Comisiei,care ar trebui sa ramana cel putin egal cu cel din mandatulprecedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO