Politică externă

Obama a ajuns-o din urma pe Clinton si la nivel national

09.01.2008, 18:23 12

Barack Obama, candidatul de culoare la investitura Partidului Democrat pentru alegerile prezidentiale americane, a egalat-o ca procente la nivel national pe Hillary Clinton (33% ambii), desi in urma cu doua saptamani distanta dintre ei era de 15 procente in favoarea fostei Prime Doamne.
Hillary Clinton, considerata vedeta alegerilor din sanul Partidului Democrat, a inceput campania pentru alegerile interne cu stangul pierzand in statul Iowa, iar aseara se prefigura pentru ea un dezastru in statul New Hampshire, unde inainte de inchiderea votului Obama avea un avans de 13 procente.
Colin Powell, fostul secretar de stat american (republican!), l-a felicitat pe Obama pentru succesul sau din New Hampshire, exprimandu-si increderea in el. "Cetatenii americani trebuie sa se bucure de momentul in care cineva precum Barack Obama va dobori toate barierele despre care oamenii credeau ca stau in calea afro-americanilor", a declarat Powell, primul secretar de stat de culoare din istoria Americii. Republicana Condoleezza Rice, actualul mi-nistru de externe al SUA, si ea de culoare, l-a felicitat de asemenea pe Obama.
Barack Obama se afla pe val bucurandu-se de victoria obtinuta la caucus-ul (adunarile electorale) din statul Iowa de saptamana trecuta, prima din cursa interna pentru desemnarea candidatilor la alegerile din 4 noiembrie si care da nastere unei mode respectata de majoritatea celorlalte state.
Cel care spera sa ajunga primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite ale Americii primise ieri 7 voturi din cele zece exprimate pentru democrati in cadrul primei votari din alegerile primare din New Hampshire, desfasurata in localitatea Dixville Notch. John Edwards, cel care a iesit pe locul doi in Iowa, a luat doua voturi, iar Hillary Clinton nici macar unul.
Acest lucru este o lovitura foarte grea pentru fosta Prima Doamna a Statelor Unite ale Americii, care a investit foarte mult in campaniile electorale din Iowa si New Hampshire. Clinton, care se bucura de cel mai mare buget de campanie electorala (peste 50 de milioane de euro in septembrie 2007), are mari probleme in aceasta privinta din cauza esecului din Iowa, unde a iesit pe locul trei.
Neoficial, suma de care dispune momentan senatorul de New York este cuprinsa intre 15 si 25 de milioane de dolari.
In ciuda declaratiilor facute ca va continua sa lupte chiar daca nu va castiga alegerile in New Hampshire, Hillary Clinton a putut fi observata cu ochii aproape in lacrimi, vizibil emotionata, la inchierea unei reuniuni electorale.
"Nu este usor si nu as putea face acest lucru daca nu as crede cu ardoare in ceea ce fac. Aceasta tara mi-a oferit atatea sanse, incat nu vreau sa regresam", a declarat Hillary Clinton, stapanindu-si un oftat dupa ce a fost intrebata cum se simte.
In ceea ce priveste Partidul Republican, marele favorit in New Hampshire era aseara John McCain. El a revenit in forta ajungandu-si adversarii din urma, dupa ce acum cateva luni dorea sa se retraga din cursa pentru Casa Alba.
McCain conducea in sondaje cu 36%, aflandu-se in fata lui Mitt Romney, castigatorul caucus-ului din statul Wyoming, care era cotat cu 27 de procente din intentiile de vot. Romney este presat sa revina in forta, dupa ce saptamana trecuta a iesit pe locul doi in Iowa in favoarea lui Mike Huckabee. Situatia este stresanta si din cauza ca Romney a folosit foarte multi bani in campania electorala din New Hampshire, cei mai multi din propriile venituri.
McCain a castigat patru din cele sapte voturi ale republicanilor din localitatea Dixville Notch, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, doua, iar fostul primar al orasului New York, Rudolph Giuliani, doar unul.
Mike Huckabee, fostul guvernator de Arkansas, nu a reusit sa se ridice in sondaje in ciuda victoriei sale din statul Iowa, fiind cotat doar cu 10%.
Giuliani detinea 9 procente in ultimele sondaje, deoarece nu si-a focusat campania electorala in primele state in care s-au organizat alegeri pentru desemnarea candidatilor, strategie care risca sa fie perdanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO